Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Deveta obletnica Jezuitskega združenja za begunce Slovenije

Objava: 18. 03. 2011 / 08:59
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

Deveta obletnica Jezuitskega združenja za begunce Slovenije

Poslanstvo nevladne organizacije je spremljati begunce, jim služiti ter zagovarjati njihove pravice.

Urad Jezuitskega združenja za begunce Slovenije, ki ima sedež na Ulici Janeza Pavla II. 13 v Ljubljani, bo jutri, v soboto, 19. marca 2011, obeležil deveto obletnico delovanja v Sloveniji.

Poslanstvo in vključenost v mednarodno mrežo

Jezuitsko združenje za begunce Slovenije se kot nevladna organizacija navdihuje ob mednarodni katoliški organizaciji Jesuit Refugee Service (JRS), njeno poslanstvo pa je spremljati begunce, jim služiti ter zagovarjati njihove pravice. Vrhovni predstojnik jezuitskega reda p. Pedro Arrupe (1907–1991) je JRS ustanovil leta 1980, danes pa deluje v več kot sedemdesetih državah po vsem svetu. Predstavniki združenj za begunce pomagajo v begunskih taboriščih, prosilcem za mednarodno zaščito v azilnih domovih, v centrih za tujce, razseljenim v lastni domovini ter žrtvam mednarodnih in državljanskih vojn.

Psiho-socialna pomoč in družabne aktivnosti

Odprtje urada Jezuitskega združenja za begunce v Sloveniji leta 2002 je bilo odgovor na potrebo, ki je bila pri nas prisotna že dalj časa. Njegova dejavnost je bila v preteklem letu osredotočena na nudenje psiho-socialne pomoči in podporo ljudem v Azilnem domu v Ljubljani ter v Centru za tujce v Postojni, ki se z različnimi osebnimi stiskami in težavami soočajo v zanje novih in nepoznanih razmerah. Pripravili so različne družabne aktivnosti kot so miklavževanje v Azilnem domu in božično-novoletni koncert v Centru za tujce s skupino družin ter njihovimi otroki, ki so ilegalne priseljence razveselili s svojo sproščenostjo in odprtostjo. Februarja letos so prostovoljci skupaj z otroki v Azilnem domu pripravili dan kulture o medkulturnem dialogu. Skupina dijakov in dijakinj iz Škofijske klasične gimnazije je v Centru za tujce pripravila koncert. Njegov namen je bil preko slovenskih pesmi, recitacij Prešernove Zdravljice v različnih jezikih (tudi v znak solidarnosti z arabskim svetom, ki je v zadnjih mesecih v nezavidljivem položaju) in plesa (ob igranju harmonike je par v narodni noši plesal slovensko polko) prikazati pomenljive vidike slovenske narodne kulture in identitete. V Centru za tujce vsako leto junija potekajo igre brez meja.

Zaščita človekovih pravic, zagovorništvo in raziskovalna dejavnost

Med pomembne dejavnosti Jezuitskega združenja za begunce Slovenije sodita tudi zaščita človekovih pravic ter zagovorništvo za begunce, prosilce za mednarodno zaščito ter ilegalne priseljence na osnovi opravljenih raziskav. Zadnjo raziskavo o vprašanju ranljivosti nastanjenih v centrih za tujce je pripravil direktor Jezuitskega združenja za begunce Slovenije p. dr. Robin Schweiger. Njene izsledke je predstavil tako doma na 4. kongresu socialnega dela na Brdu pri Kranju, kot tudi v tujini, med drugim v Madridu v Španiji in v Bruslju v Belgiji.

Svetovni dan beguncev

Lani je bil ob svetovnem dnevu beguncev, ki ga po sklepu Generalne skupščine Združenih narodov od leta 2000 praznujemo 20. junija, na slovesnosti pred Azilnim domom osrednji govornik v imenu nevladnih organizacij p. Schweiger.

Mednarodno sodelovanje in prisotnost v medijih

Udeležil se je tudi četrtega svetovnega foruma o migracijah, ki je bil oktobra 2010 v ekvadorskem glavnem mestu Quito. O srečanju je poročal v različnih medijih kot so Sobotna priloga Dela, Radio Slovenija, Radio Ognjišče in Televizija Slovenija. V Jezuitskem združenju za begunce Slovenije za osveščanje javnosti o begunskih, migracijskih in razvojih tematikah pripravljajo tudi redne radijske oddaje v sklopu programa Gradimo odprto družbo na Radiu Ognjišče, ki je na sporedu vsak tretji torek v mesecu ob 18.15.

Pastoralno delovanje

V Združenju za begunce je bila v preteklem letu nepogrešljiva pastoralna skrb za ljudi, ki so nastanjeni v Centru za tujce. V centru je na voljo soba za tišino, v kateri se ljudje različnih veroizpovedi lahko se umirijo, molijo in meditirajo.

Vsako leto za otroke in matere iz Azilnega doma pripravijo enotedenske počitnice v Portorožu, ki se jih vsi zelo radi udeležijo.

Zahvala donatorjem in podpornikom

Ob priložnosti devete obletnice delovanja se zahvaljujejo dobrotnikom, podjetjem ter državnim in mednarodnim ustanovam, ki jih podpirajo duhovno, materialno in finančno. S sredstvi, ki so jih prejeli, so lahko pomagali številnim beguncem, prosilcem za mednarodno zaščito in ilegalnim priseljencem v Sloveniji.


Besedilo, ki ga objavljamo s posredovanjem Tiskovnega urada SŠK, je pripravil direktor Jezuitskega združenja za begunce Slovenije p. dr. Robin Schweiger. Dodatne informacije so na voljo na spletnem naslovu http://www.rkc.si/jrs/.

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh