Zapri
Iskanje

Dimnik za volitve novega papeža že na strehi Sikstinske kapele

Objava: 11. 03. 2013 / 09:04
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Dimnik za volitve novega papeža že na strehi Sikstinske kapele

Med obravnavanimi temami na zadnjih zasedanjih kardinalskega zbora so bile v soboto na programu dejavnosti dikasterijev Svetega sedeža; vprašanje, kako izboljšati delo rimske kurije; informacije o razmerah v Cerkvi na posameznih večjih svetovnih področjih; ter seveda pričakovanja glede prihodnjega papeža.
Med obravnavanimi temami so bile v soboto na programu dejavnosti dikasterijev Svetega sedeža; vprašanje, kako izboljšati delo rimske kurije; informacije o razmerah v Cerkvi na posameznih večjih svetovnih področjih; ter seveda pričakovanja glede prihodnjega papeža.

P. Federico Lombardi je minulo soboto na tiskovni konferenci predstavil podrobnosti zadnjih dveh zasedanj kardinalskega zbora. Kot njegovo poročilo povzemajo pri Radiu Vatikan, je bilo prisotnih 145 kardinalov. Na osmem zasedanju, v petek popoldan, ko so za datum začetka konklava izglasovali 12. marec, je imelo krajše nagovore petnajst kardinalov. Izbrani datum je bil predlagan kot prvi, saj bodo dan prej, torej na današnji ponedeljek, predvidoma še vedno v teku priprave v Sikstinski kapeli, pa tudi v Domu svete Marte (Domus Sanctae Marthae), kjer bodo kardinali med konklavom bivali. Kot je povedal vatikanski tiskovni predstavnik je bil predlog datuma sprejet z veliko večino. V soboto dopoldan je sledilo še sedemnajst govorov, kar v skupnem številu po navedbah p. Lombardija pomeni 133 nagovorov. Na sobotnem devetem zasedanju so kardinali odločili tudi, da se bodo volivci v Domu svete Marte v Vatikanu lahko nastanili v torek od 7. ure zjutraj dalje.

Med obravnavanimi temami so bile v soboto na programu dejavnosti dikasterijev Svetega sedeža; vprašanje, kako izboljšati delo rimske kurije; informacije o razmerah v Cerkvi na posameznih večjih svetovnih področjih; ter seveda pričakovanja glede prihodnjega papeža.

V nadaljevanju tiskovne konference je p. Lombardi podal še nekaj informacij. Na zadnjem splošnem zasedanju kardinalskega zbora so se kardinali zbrali danes dopoldan. Včeraj je nekaj kardinalov darovalo svete maše v svojih naslovnih cerkvah, kar je bila tudi priložnost za molitev skupaj z Božjim ljudstvom v tem tako pomenljivem trenutku življenja Cerkve. Tiskovni predstavnik Svetega sedeža je zatem še povedal, da sta bila papeški prstan in pečat razveljavljena, in sicer tako, da so vanju zarezali v obliki križa. Prstan prihodnjega papeža bo enak dosedanjemu, le da bo vseboval drugo ime. Kot zadnjo informacijo oz. zanimivost pa je p. Lombardi še dodal, da so v soboto dopoldan na streho Sikstinske kapele namestili dimnik.

Foto: splet

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Preberi tudi

Kupi v trgovini

Novo
7,00€ Poglej izdelek: Beseda za na pot
Nalaganje
Nazaj na vrh