Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Drevi začetek 11. Koroških kulturnih dnevov

Za vas piše:
Darja Ovsenik
Objava: 25. 03. 2013 / 11:47
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Drevi začetek 11. Koroških kulturnih dnevov

Danes zvečer bodo odprli razstavo z naslovom Koroških Slovencev leta 1942, s katero se pričenjajo tradicionalni Koroški kulturni dnevi v Ljubljani. Program je zopet pester in Slovence na avstrijskem Koroškem predstavlja na različnih področjih kulture.

Koroški kulturni dnevi, ki jih pripravlja Društvo slovensko-avstrijskega prijateljstva v sodelovanju s Krščansko kulturno zvezo, Slovensko prosvetno zvezo iz Celovca in Klubom Koroških Slovencev Ljubljana, se bodo odvijali že enajstič po vrsti. »Program vedno izberemo iz celotne dejavnosti obeh koroških organizacij, predvsem tiste, ki so dosegle bolj opazno predstavitev v kakovosti. Tako so se ustalile standardne točke od razstav, predavanj, knjižnih predstavitev, gledaliških in lutkovnih predstav ter zborovskih koncertov,« je dneve opisal dr. Peter Vencelj iz Društva.

Namen Koroških dni je predvsem predstavitev in promocija avstrijske Koroške na najboljši možen način. Kot je povedal Vencelj, je prireditev povzročila, da sta se tudi obe koroški organizaciji začeli bolj povezovati, hkrati pa krepiti vez s Slovenijo. Čeprav se skoraj vsako leto srečujejo tudi z visokimi stroški organizacije, Koroške dneve s pomočjo različnih organizacij vsako leto s pomočjo prostovoljcev vedno kakovostno izpeljejo. Nagradi jih tradicionalno dober odziv publike, kar se kaže v zasedenosti dvoran in po mnenju Venclja pomeni, da je zanimanja za dogajanje na kulturnem področju slovenske manjšine v Avstriji veliko.

Program 11. Koroških kulturnih dni

Letos Koroški kulturni dnevi ponujajo pet brezplačnih prireditev:

25. marec ob 18. uri, Muzej novejše zgodovine, Ljubljana – odprtje razstave Pregon koroških Slovencev leta 1942; razstava predstavlja leto 1942, ko so nemške nacistične oblasti pregnale okoli 200 slovenskih družin iz Avstrijske Koroške v nemški rajh;

26. marec ob 18. uri, Svetovni slovenski kongres – predstavitev koroških publikacij;

2. april ob 18. uri, Svetovni slovenski kongres – predavanje prof. dr. Ludvika Karničarja: Gradec in njegov pomen za Slovence v 19. stoletju;

5. april, Linhartova dvorana Cankarjevega doma – koncert Mešanega pevskega zbora Ojsternik in Zahomških tamburašev;

6. april, Mini teater – lutkovna predstava Žabe lutkovne skupine SKD Celovec Mi smo mi – Navihanci.


Foto: arhiv Mešanega pevskega zbora Ojsternig (Stefan Schweiger)

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh