Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Družina je nenadomestljiva

Objava: 31. 12. 2007 / 11:10
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:04
Ustavi predvajanje Nalaganje

Družina je nenadomestljiva

Cerkev je dolžna pomagati družini pri uresničevanju njenih nalog

Papež Benedikt XVI. je v nagovoru pri opoldanski molitvi na nedeljo Svete družine, 30. decembra, opozoril na lepoto človeške ljubezni, zakona in družine.

Družino, »ki temelji na nerazvezljivi zvezi med možem in ženo«, je imenoval privilegiran kraj, kjer je »človeško življenje sprejeto in varovano, od njegovega začetka do naravne smrti«. Starši imajo pravico in dolžnost vzgajati svoje otroke v veri in tistih vrednotah, ki človekovemu obstoju podeljujejo dostojanstvo, je dejal papež tistem delu svojega nagovora, ki ga je povedal v španščini, prek video pa so mu lahko prisluhnili oziroma ga spremljali udeleženci velikega »praznika krščanske družine« na trgu Colon v Madridu.

Papež Benedikt XVI. je spomnil na to, da je drugi vatikanski cerkveni zbor družini namenil veliko pozornost. Poudaril je, da krščanska družina sodeluje pri »preroški poklicanosti« Cerkve. Jezus Kristus je, rojen iz žene, prišel na svet kot drugi ljudje. Tako je posvetil resničnost družine. Zato sta osebna in družbena blaginja tesno povezani z družinsko blaginjo, Cerkev brani in podpira »naravno dostojanstvo in visoko sakralno vrednost« zakona in družine.

Družinskega praznovanja na Plaza Colon v Madridu se je udeležilo na sto tisoče ljudi. Madridski nadškof kardinal Antonio Maria Rouco Varela je za Radio Vatikan povedal, da je bil namen tega dogodka podpreti družino »v smislu katoliškega izročila«. Dejal je še: »Družina je dar Cerkvi. Blaginja družine je življenjsko pomembna za sedanjo družbo.« Cerkev je pred izzivom, kako po eni strani jasno upreti se relativiziranju zakona in družine, po drugi pa »oznanjati kot veselo novico poslanico o zakonu«. Cerkev je dolžna pomagati družini, da bo lahko uresničevala svoje naloge, sicer je prihodnost Evrope v veliki nevarnosti. »Upamo, da bo naše praznovanje lahko znamenje in pobuda za Cerkev in vernike vse Evrope,« je dejal madridski nadškof.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh