Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Dvajset let delovanja škofijske Karitas Koper

Objava: 10. 09. 2010 / 09:05
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:08
Ustavi predvajanje Nalaganje

Dvajset let delovanja škofijske Karitas Koper

Praznovanje ob jubileju bo jutri, 11. septembra, na Sveti Gori, ko se bodo sodelavci Karitas pridružili molitvi za duhovne poklice.

S Tiskovnega urada koprske škofije v dogovoru s škofijsko Karitas Koper sporočajo, da bo jutri, v soboto, 11. septembra 2010, na Sveti Gori praznovanje dvajsete obletnice delovanja škofijske Karitas Koper.

1. maja 1990 je bila ustanovljena Slovenska Karitas, katere del je tudi škofijska Karitas Koper, ki v teh dneh praznuje dvajsetletnico delovanja. O namenu te ustanovitve govori prvi člen Statuta ŠK, ki se glasi: ‘Škofijska Karitas Koper (v nadaljnjem besedilu ŠK) je cerkvena dobrodelna ustanova Škofije Koper, ki jo je 6.9.1990 ustanovil koprski škof, z namenom, da v Škofiji Koper in navzven organizirano, načrtno in urejeno, udejanja bistveno razsežnost življenja in poslanstva Cerkve – karitativno in socialno služenje sočloveku.’

ŠK vodi ravnatelj Matej Kobal, tajništvo ŠK pa sestavljajo voditelji odborov in strokovni sodelavci. Večina dela sloni na prostovoljcih, saj v 165 župnijah deluje 1.489 stalnih in 2.324 občasnih prostovoljcev. Župnijske Karitas (ŽK) se združujejo v pet dekanijskih (DK) in tri območne Karitas (OK). Pisarna ŠK je v Domu Karitas v Solkanu, domovi Karitas pa so še na Cesti, Dom v Soči in Center Karitas v Bertokih, kjer izvajajo specifične programe. Po celotni škofiji je trinajst centrov Karitas, ki delujejo po dogovorjenem urniku in so namenjeni različnim dejavnostim, predvsem pa pomoči ljudem v različnih stiskah. Na programih škofijske Karitas so zaposlene štiri strokovne delavke, vsi ostali so prostovoljci, ki so po zbranih podatkih v lanskem letu opravili preko 100.000 ur prostovoljnega dela.

Dvajsetletno delovanje zaznamuje velika skrb vodstva ŠK in sodelavcev za odkrivanje, prepoznavanje in blaženje različnih stisk. Poleg tega je veliko dela usmerjenega v lastno izobraževanje tako na strokovni kot tudi duhovni ravni. Programi ŠK so obče karitativni, preventivni in specifični.

Pri ŠK izvajajo tudi različne dobrodelne akcije, ki imajo namen krepitev solidarnosti, širjenje kulture dobrodelnosti in zbiranje sredstev za pomoč ljudem v različnih stiskah, v letu 2000 pa je ŠK ustanovila Zavod Karitas Samarijan za izvajanje specifičnih programov.

Podatki o posameznih programih so objavljeni na spletni strani ŠK: http://karitas-kp.rkc.si// .

Posebnega praznovanja dvajsetletnice ustanovitve pri ŠK ne bodo pripravljali, ker so vsi preveč zaposleni z različnimi programi pomoči, predvsem s pomočjo družinam in posameznikom v stiski, ki so zaradi izgube delovnih mest ali nizkih dohodkov prejemniki pomoči Karitas, saj tovrstno pomoč prejema preko štiri tisoč primorskih družin.

Sodelavci Karitas iz celotne škofije se bodo v soboto, 11. septembra, pridružili molitvi za duhovne poklice na Sveti Gori, ki bo v pastoralnem letu Cerkve na Slovenskem 2010-2011 potekalo pod geslom: 'Nosite bremena drug drugemu.'

Besedilo povzemamo po zapisu gospe Jožice Ličen, namestnice ravnatelja škofijske Karitas Koper.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh