Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Dvajset let Škofijske Karitas Ljubljana

Objava: 23. 09. 2010 / 07:13
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

Dvajset let Škofijske Karitas Ljubljana

Škofijska Karitas Ljubljana in Škofijska Karitas Novo mesto bosta v nedeljo, 26. septembra 2010, z zahvalno sveto mašo, ki jo bo v ljubljanski stolnici sv. Nikolaja ob 16.00 daroval nadškof metropolit msgr. dr. Anton Stres.

Škofijska Karitas Ljubljana in Škofijska Karitas Novo mesto bosta v nedeljo, 26. septembra 2010, z zahvalno sveto mašo, ki jo bo v ljubljanski stolnici sv. Nikolaja ob 16.00 daroval nadškof metropolit msgr. dr. Anton Stres, obeležili dvajset let uspešnega delovanja, sporočajo s Tiskovnega urada SŠK.

Pred ustanovitvijo škofijske Karitas je v okviru Škofijskega pastoralnega sveta Nadškofije Ljubljana delovala Komisija za diakonijo, njen namen pa je bilo dobrodelno delovanje. Škofijsko Karitas Ljubljana je 29. junija 1990, dva meseca po ustanovitvi Slovenske Karitas, ustanovil ljubljanski nadškof metropolit msgr. dr. Alojzij Šuštar. Ustanovitev Karitas za področje tedanje ljubljanske nadškofije, ki je obsegala tudi današnjo novomeško škofijo, je bilo tedaj pogumno dejanje, ki je obrodilo bogate sadove.

V dvajsetih letih je Karitas na nivoju ljubljanske nadškofije naredila pomembne razvojne korake. Učinkovito je odgovarjala na številne stiske in potrebe ljudi. Poleg redne pomoči v obliki paketov, pomoči družinam ob začetku šolskega leta, pomoči pri plačilu položnic, letovanj za družine in otroke v stiski, posebej izpostavljajo učinkovito pomoč ob poplavah leta 1990, valu beguncev predvsem iz republik nekdanje skupne države, potresih v Posočju, poplavah v Železnikih leta 2007 in neurjih leta 2008. Ob okrogli obletnici se zahvaljujejo vsem, ki so na različne načine velikodušno podpirali njihova prizadevanja.

Trenutno je na območju Škofijske Karitas Ljubljana in Škofijske Karitas Novo mesto razvita mreža stoštiridesetih župnijskih Karitas s skoraj štiri tisoč prostovoljci. S tokratnim praznovanjem sovpada pomoč ob poplavah, ki so najhuje v naši državi prizadela prav območji omenjenih dveh škofij. Prostovoljci odgovarjajo na stiske ljudi in jim nudijo ustrezno pomoč. Tudi v prihodnje bodo na območju obeh škofijskih Karitas širili mrežo župnijskih Karitas, pridobivali nove prostovoljce ter razvijali obstoječo svetovalno dejavnost.

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh