Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Ena človeška družina, hrana za vse«

Za vas piše:
K. C.
Objava: 22. 05. 2015 / 09:59
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:24
Ustavi predvajanje Nalaganje

»Ena človeška družina, hrana za vse«

V Rimu je bila od 12. do 17. maja 2015 20. generalna skupščina Caritas Internationalis.
V Rimu je od 12. do 17. maja 2015 bila 20. generalna skupščina Caritas Internationalis (v nadaljevanju CI), na kateri je bilo 424 predstavnikov Karitas iz 140 držav sveta. Zastopali so družino 165 nacionalnih Karitas, katerih cilj je do leta 2025 končati lakoto v svetu.

Med njimi tudi predstavnika Slovenske karitas. Alojzij Štefan je na skupščini v imenu evropske regije predstavil dosedanjo izkušnjo procesa izvedbe standardov upravljanja CI na ravni Slovenske karitas.

Na začetku skupščine je papež Frančišek daroval mašo, v pridigi pa dejal, Karitas nenehno služi in ljubeče skrbi za vse, ki trpijo ter izrazi upanje, da se bo delovanje Karitasa še razširilo, saj kdor živi poslanstvo Karitas, ni navaden delavec, temveč je pričevalec Kristusa.

Na skupščini so se ozrli v preteklost in pogledali v prihodnost. Humanitarne krize so v minulih štirih letih posebej prizadele Srednji vzhod, Ukrajino, Centralnoafriško republiko, Burundi, Nepal in mnoga druga območja, njihovo stisko pa je prepoznala tudi Karitas. V okviru kampanje Ena človeška družina, hrana za vse je bilo veliko narejenega na ravni zagovorništva na temo prehranske varnosti in na ravni konkretne solidarnosti. »Ob tem smo vplivali na politike Združenih narodov, parlamenta EU in nacionalnih parlamentov do posameznih skupnosti po vsem svetu, od Bruslja, do Peruja, Tonga, Amana do Adis Abebe. Caritas Europa je ob tem dosegla v EU-parlamentu, da smatrajo, da morata biti prehranska varnost in pravica do hrane in cilj Nič lakote do leta 2025, vključen v nov mednarodni razvojni okvir po letu 2015,« je v poročilu zapisal generalni tajnik Slovenske Karitas Imre Jerebic.

Septembra bodo sprejeli Trajnostne razvojne cilje za nadaljnjih 15 let, ki naj bi zahtevali spoštovanje univerzalnih človekovih pravic in vrednot, boj proti strukturnim dimenzijam neenakosti in povečanje dostopa do osnovnih dobrin in kakovostnega življenja za vse. Makroekonomist, prof. Jeffrey Sacks je dejal, da mora Karitas zagovarjati pravice revnih in spoštovanje človekovega dostojanstva, pri čemer ima vsak človek možnost osebnostne rasti in skrb za svoje preživetje.

V naslednjih letih se bodo pod sloganom Ena človeška družina, skrb za stvarstvo osredotočili na zaščito okolja.

Nov strateški načrt CI za obdobje 2015–2019 je nastal na podlagi apostolske spodbude papeža Frančiška »Veselje evangelija« in temelji na ohranjanju katoliške identitete Karitas kot temelja pri služenju Cerkve ubogim, reševanju ljudi in pomoči pri obnovi skupnosti, spodbujanju človekovega razvoja, gradnji globalne solidarnosti in večji učinkovitosti mreže CI.

Na skupščini smo razglasili nadškofa Óscarja Arnulfa Romera y Galdámeza za tretjega zavetnika CI (poleg sv. Martina iz Porresa in blažene Mati Terezije).

Podrobno poročilo skupščine si lahko preberete na spletni strani Slovenske Karitas.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh