Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Evharistija naj postane središče vašega življenja«

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 23. 06. 2014 / 08:44
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:15
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Evharistija naj postane središče vašega življenja«

»Evharistija naj postane središče vašega življenja«

Med včerajšnjo opoldansko molitvijo tudi papeževa podpora žrtvam mučenja.

Papež Frančišek je med včerajšnjo opoldansko molitvijo angelovega češčenja na Trgu sv. Petra v Vatikanu več deset tisoč zbranih romarjev pozval k rednemu prejemanju zakramenta svetega obhajila. Pomembno je »znova odkriti lepoto evharistije in jo postaviti v središče svojega življenja«, je dejal sveti oče. Po njegovih besedah je evharistija »neprecenljiv dar«, ki nam ga je zapustil Jezus. Pri vsaki maši in pri vsakem prejemu obhajila »prisotnost Jezusa in Svetega Duha« deluje v notranjosti vernikov in pripomore k temu, da dozorevamo v krščanskem načinu življenja, je pojasnil Frančišek.



H krščanskemu načinu življenja pa sodijo predvsem posluh za Božjo besedo, medsebojno bratstvo, pogum za krščansko pričevanje in »domišljija za ljubezen do bližnjega«, je nadaljeval papež. Med drugi sestavni deli sta še vlivanje upanja obupanim in sprejemanje izločenih.

V Italiji in mnogih drugih državah so včeraj obhajali tudi slovesni praznik svetega Rešnjega telesa in krvi, ki smo ga v Cerkvi na Slovenskem obeležili že minuli četrtek.

V nagovoru med včerajšnjo opoldansko molitvijo je papež Frančišek tudi obsodil sleherno obliko mučenja, ki ga je označil kot »smrtni greh«. Vsi kristjani bi si morali skupaj prizadevati za odpravo mučenja ter pomagati žrtvam in njihovim svojcem. Vsako obliko mučenja bi morali odločno obsoditi, je poudaril sveti oče.

Frančišek je svoje sporočilo predstavil pred svetovnim dnevom podpore žrtvam mučenja, ki ga bomo obhajali v četrtek. Po navedbah organizacije za zaščito človekovih pravic Amnesty International so bili med leti 2009 in 2014 prijavljeni primeri mučenja in zlorabe s strani državnih uslužbencev iz 141 držav. Kot priči obdobja argentinske vojaške diktature (med leti 1976 in 1983), ko so bila mučenja stalnica na dnevnem redu, se papežu ta tema zdi še posebej pomembna.

Svetovni dan podpore žrtvam mučenja je leta 1997 razglasila Organizacija Združenih narodov, obhajamo pa ga 26. junija. 26. junija 1987 je namreč pričela veljati Mednarodna konvencija proti mučenju in drugim oblikam okrutnega, nečloveškega ali ponižujočega ravnanja ali kaznovanja.

Vir: Kathpress
Foto: arhiv Družine (T. S.)

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh