Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Evropski škofje pozdravljajo 'arabsko pomlad'

Objava: 12. 04. 2011 / 08:08
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Evropski škofje pozdravljajo 'arabsko pomlad'

Izjava za javnost s spomladanskega plenarnega zasedanja COMECE.

Komisija škofovskih konferenc Evropske unije (COMECE), ki je imela od 6. do 8. aprila 2011 v Bruslju pomladansko plenarno zasedanje, je pozdravila najnovejše dogajanje na bližnjem Vzhodu in v severni Afriki kot znamenje upanja. Ljudski upori v Tuniziji, Egiptu, Libiji in v drugih arabskih državah po desetletjih diplomatskega zastoja in sporov po mnenju evropskih škofov predstavljajo legitimno zahtevo po svobodi in človekovem dostojanstvu za milijone ljudi.

Glavna tema plenarnega zasedanja je bilo stanje krščanskih Cerkva na bližnjem Vzhodu in v severni Afriki. Iz Slovenije se je plenarnega zasedanja udeležil mariborski nadškof metropolit msgr. dr. Marjan Turnšek.

Škofje so spodbudili državljane, naj si še naprej prizadevajo za uveljavitev temeljnih pravic in demokracije v svojih deželah. Še posebej so priznali vlogo mlajših generacij, ki so pri organizaciji in izvedbi uporov na pogumen, miroljuben in ekumenski način odigrale poglavitno vlogo.

V sozvočju s sklepi Sinode škofov o bližnjem Vzhodu, ki je potekala oktobra 2010 v Vatikanu, so škofje v COMECE prepričani, da so kristjani v teh deželah sodržavljani pripadnikov drugih verstev, vsako verstvo pa je celoviti del tamkajšnjih družb. Pozivajo jih, naj kot sodržavljani na podlagi svoje vere prispevajo svoj delež k demokratičnim spremembam v teh deželah.

Škofje so se najprej seznanili z mnenji izvedencev in poznavalcev iz arabskega sveta in ustanov Evropske unije. V nadaljevanju so za EU sprejeli naslednja priporočila:

- za pomoč pri soočanju z valom priseljencev in beguncev iz severne Afrike in bližnjega Vzhoda je nujno potrebna večja in konkretna solidarnost med državami članicami EU;
- EU bi pri reševanju okoliščin v teh državah morala pomagati z razvijanjem novih orodij za učinkovito modernizacijo in demokratizacijo njihovih družb;
- EU naj v kontekstu sprememb v arabskem svetu poudari pomen uveljavljanja enakopravnosti vseh državljanov ne glede na njihovo etnično ali versko pripadnost.

Škofje so s svoje strani sprejeli naslednje sklepe:

- COMECE bo z namenom, da bi lahko bolje spoznali pričakovanja tamkajšnjega krajevnega prebivalstva do EU, organizirala redno izmenjavo s škofovskimi konferencami severne Afrike in bližnjega Vzhoda;
- skupaj s kristjani in muslimani iz severne Afrike in bližnjega Vzhoda bodo spodbujali razmišljanje o demokraciji in religiji;
- spodbujali bodo družbeno in politično vzgojo mladih iz severne Afrike in bližnjega Vzhoda.

Negotovost in grožnje, s katerimi se krščanske manjšine srečujejo v arabskem svetu, so za COMECE nevzdržne. Podobno zaskrbljenost so škofje izrazili tudi o načinu, kako se verske manjšine obravnavajo ponekod po Evropi. Državljane, zlasti kristjane in politične voditelje v Evropi zato pozivajo, naj sprejmejo svojo odgovornost za spodbujanje dialoga med kulturami in civilizacijami v Evropi in po svetu.

Izjavo Komisije škofovskih konferenc Evropske unije objavljamo s posredovanjem Tiskovnega urada SŠK.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh