Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Evtanazija eden najnevarnejših pokazateljev kulture smrti

Objava: 20. 11. 2007 / 12:55
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

Evtanazija eden najnevarnejših pokazateljev kulture smrti

Papež Benedikt XVI. je pozval k spoštovanju življenja in proti evtanaziji bolnih in ostarelih. Papež je v soboto ob sprejemu udeležencev 22. mednarodne konference za pastoralo zdravstvenih delavcev dejal, da je evtanazija eden najnevarnejših simptomov kulture smrti.

Papež je zbrane pozval k spoštovanju življenja v vseh razvojnih stopnjah in k skrbi za ostarele in bolne. Tisti, ki mu je mar za človeško dostojanstvo in ga spoštuje, ve, da mora ostarele v težkih trenutkih spoštovati in podpirati, je poudaril papež in opozoril, da sodobna miselnost starejše vidi kot oviro ali celo problem. Spomnil je na pokojnega Janeza Pavla II. in izpostavil njegovo pričevanje za vero in pogum v času bolezni. Pokojni papež je s svojim zgledom znanstvenike in zdravnike ves čas opominjal, naj nikoli ne podležejo krajšanju življenja ostarelih ali bolnih, je dejal Benedikt XVI. Evtanazijo je označil kot enega najnevarnejših simptomov kulture smrti, ki danes ogroža družbo. Človeško življenje je božji dar, vsak posameznik pa je poklican, da ga varuje. Zaščita življenja je posebno poslanstvo zdravstvenih delavcev, saj so služabniki življenja, je poudaril papež in dodal, da mora zdravstveno osebje življenje varovati v vseh njegovih razvojnih fazah, še posebej pri slabotnih in bolnih osebah. Človeško življenje, je dodal papež, se mora spoštovati v vseh zdravstvenih ustanovah, ne le v katoliških bolnišnicah.

Papež je izpostavil še pomen zdravil za lajšanje bolečin in trpljenja. Ta so potrebna, da se bolnik zavestno in mirno pripravi na konec svojega življenja. Papež je priporočil, naj bolnikom stojijo ob strani njihove družine, saj poleg zdravstvene nege potrebuje razumevanje, udobje, spodbudo in družbo. Družina naj bolniku omogoči tudi prejemanje zakramentov in molitev. Papež je na koncu vse bolne in umirajoče vernike pozval, naj ne izgubijo vedrine, kajti nič, niti smrt, jih ne more ločiti od Kristusove ljubezni.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh