Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

EZ želi od Turčije jasno zagotovilo o spoštovanju verske svobode

Objava: 26. 10. 2007 / 06:36
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:07
Ustavi predvajanje Nalaganje

EZ želi od Turčije jasno zagotovilo o spoštovanju verske svobode

Krščanskim Cerkvam mora biti dovoljeno posedovanje lastnine in izobraževanje duhovnikov. Svobodo morajo uživati tudi druge verske manjšine v Turčiji, se glasi opozorilo Evropskega parlamenta iz Strasbourga.

Odgovorni pri ustanovah Evropske zveze so od turških oblasti nenavadno jasno zahtevali večje zavzemanje za človekove pravice in versko svobodo v Turčiji. Za Evropo pristojni državni minister med portugalskim predsedovanjem EZ, Manuel Lobo Antunes, je 24. oktobra v Strasbourgu vlado v Ankari pozval, naj se bolj potrudi v tem pogledu. Komisar za širitev EZ Olli Rehn pa je v Evropskem parlamentu pozval turške oblasti k sprejetju zakona o verski svobodi. Člani omenjene ustanove EZ so podprli njegovo zahtevo. Od Turčije so »nemudoma« tudi zahtevali sprejetje zakona o pravni varnosti za člane verskih manjšin. Cerkvam mora biti dovoljeno posedovanje lastnine in izobraževanje duhovnikov.

Evropski poslanci so obsodili razsodbo turškega vrhovnega sodišča, ki je carigrajskemu ekumenskemu patriarhu Bartolomeju I. prepovedalo uporabljati vzdevek »ekumenski«. »Izrecno« so pozvali uradno Turčijo, naj uskladi svoje vedenje do verskih manjšin s temeljnimi načeli o verskih svobodi, slediti mora presojam Evropskega sodišča za človekove pravice. Evropsko komisijo so pozvali, naj sredstva EZ, ki gredo sicer za pripravo Turčije na pridružitev EZ, nameni tudi za zavarovanje krščanske dediščine v Turčiji.

Člani Evropskega parlamenta so obsodili umor italijanskega katoliškega duhovnika Andrea Santora in armenskega časnikarja Hranta Dinka kot tudi vsa druga politično in versko navdahnjena nasilna dejanja v Turčiji. Opozorili so, da morajo manjšine in osebe, ki se čutijo ogrožene oziroma so zapostavljene, dobiti okrepljeno varnostno zaščito.

Spotaknili so se tudi ob ponavljajoče se vmešavanje oboroženih sil v politiko. Obžalovanja je vredno, da postopke še vedno vodijo pod očitkom »obrekovanja turštva«.

»Še posebej glede svobode mnenja obžalujemo, da tukaj ni nobenega napredka,« je izjavil Lobo Antunes. To svobodo v Turčiji ovirata nacionalizem in samocenzura. Odpraviti je treba člen 30. člen kazenskega zakonika, zaradi katerega je lahko kaznovan tisti, ki »blati turštvo«. Nujno potrebno je doseči »konkretno določen napredek« glede verske svobode. Potrebno je tudi doseči soglasje glede pravnega statusa carigrajskega ekumenskega patriarhata.

Odpravo člena 301 je prav tako zahteval Rehn. Poleg verske svobode je treba priznati tudi pravice žena in otrok kot tudi sindikatov. Treba je tudi ostreje ločevati civilno in vojaško družbo, izvesti pravno reformo in se odločneje upreti korupciji. Omejevanje svobode izražanja javnega mnenja namreč vodi v nestrpnost in sovraštvo, je poudaril evropski komisar. Možnosti za pridružitev Turčije EZ morajo ostati odprte, kajti sicer ne bo nobene možnosti več, da bi lahko vplivali na Turčijo.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh