Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Frančišek Lampe: Zmerno z ljubeznijo

Objava: 27. 03. 2007 / 08:55
Oznake: Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

Frančišek Lampe: Zmerno z ljubeznijo



Pri založbi Družina je izšla knjiga Portret slovenskega katoliškega misleca Frančiška Lampeta (1859–1900) in njegova vloga v družbeni in kulturno-duhovni zgodovini na Slovenskem, avotorice Mateje Tominšek Perovšek.

Frančišek Lampe zavzema v slovenski kulturni zgodovini eno od najpomembnejših mest v drugi polovici 19. stoletja, saj je s svojim delovanjem, ki ga je v kratkem življenjskem obdobju tudi sam razumel kot poslanstvo prosvetljevanja slovenskega naroda, opravil velikansko delo. V hrepenenju po sodobnem raziskovanju, izobraževanju in poučevanju je brez večjih predsodkov zbudil zanimanje v takratnem slovenskem, evropskem in širšem prostoru. Slovenski katoliški svet je zaznamoval z utemeljevanjem in širjenjem tomistične filozofije, ki se je interpretativno izogibala tradiciji pretiranega ideološkega poseganja v politični prostor oziroma vplivanja na procese, povezane s takratnim strankarskim življenjem in kulturnobojnim obračunavanjem. S poudarjanjem znanstvenih in filozofskih stališč, ki prek izkustvenega sveta vodijo do popolnejše védnosti in do modrosti, je preusmerjal pozornost na kulturno-umetniško področje in s tem odpiral širše možnosti za ustvarjalnost individualnega značaja.

Izvirnost Lampetove osebnosti se še posebej vidi iz njegove obsežne korespondence, ki je shranjena v Nadškofijskem arhivu v Ljubljani in predstavlja pravo zakladnico iskrenega čustvovanja slovenskega človeka, hrepenečega po ustvarjanju, po priznanju človeškega dostojanstva, zaupanju, razumevanju, solidarnosti, pomoči, odpuščanju. Lampe si je v svojem kratkem življenju dnevno dopisoval z ljudmi vseh slojev in starosti z vsega sveta in z njimi delil življenjsko usodo, ki je bila velikokrat bridka in žalostna.


Več o knjigi

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh