Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Frančišek svetopisemske izvedence poziva k zvestobi cerkvenemu izročilu

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 15. 04. 2013 / 09:35
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Frančišek svetopisemske izvedence poziva k zvestobi cerkvenemu izročilu

Kot je sveti oče dejal v nagovoru predstavnikom Papeške svetopisemske komisije, mora razlaga Svetega pisma 'ostati zakoreninjena v živem izročilu Cerkve'.

Papež Frančišek je katoliške svetopisemske izvedence pozval k zvestobi cerkvenemu izročilu. Razlaga Svetega pisma ne sme biti zgolj 'individualna znanstvena drznost', pač pa mora vedno ostati zakoreninjena v živem izročilu Cerkve', je sveti oče pojasnil minuli petek, ko je v avdienco sprejel člane Papeške svetopisemske komisije.

Krščanska vera se ne osredotoča na eno samo knjigo. V središču je 'zgodovina svetega' in osebe Jezusa Kristusa, je pojasnil papež. Ustrezno razumevanje je torej mogoče le v luči izročila in cerkvenega nauka. Sleherna razlaga mora biti ustrezna v različnih okoliščinah, saj so svetopisemska besedila zaupana Cerkvi kot skupnosti vernikov, da bi iz njih črpali hrano za svojo vero in da bi bili usmiljeni drug do drugega. Povsem subjektivna ali analitična razlaga tako ni ustrezna, saj ne obsega celotnega smisla cerkvenega izročila preteklih stoletij, je prepričan papež.

V petek se je v Vatikanu zaključilo letošnje redno zasedanje Papeške svetopisemske komisije. Katoliški svetopisemski izvedenci z vsega sveta so cel teden razpravljali na temo 'Navdih in resnica Svetega pisma'. Srečanje je vodil prefekt Kongregacije za nauk vere, nadškof Gerhard Ludwig Müller, ki je obenem tudi predsednik Svetopisemske komisije.

Papeška svetopisemska komisija je bila ustanovljena leta 1902, z namenom, da spodbudi preučevanje Svetega pisma v katoliški Cerkvi in da zavrne s cerkvenega stališča napačne smernice. Pavel VI. (1963-1978) je komisijo leta 1971 temeljito reformiral. Odtlej je njena naloga v prvi vrsti spodbujanje katoliškega svetopisemskega preučevanja ter povezovanje teološkega raziskovanja in cerkvenega nauka.

Foto: arhiv Družine

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh