Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Gasilci, hvala za vaš trud!

Za vas piše:
Spletno uredništvo
Objava: 04. 05. 2022 / 12:15
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 04.05.2022 / 13:39
Ustavi predvajanje Nalaganje
Gasilci, hvala za vaš trud!
Gasilci nesebično pomagajo ob vseh nezgodah. FOTO: Vid Ponikvar/Sportida

Gasilci, hvala za vaš trud!

V mesecu oktobru smo obeležili mesec požarne varnosti, zato smo želeli v tem mesecu izvesti še poseben poklon gasilcem, ki nesebično pomagajo ob vseh mogočih tegobah in nezgodah, kot so požari, poplave, potresi in druge nesreče.

Danes, ob godu sv. Florijana, obujamo nekaj utrinkov iz njihovih intervjujev. 

Tudi med duhovniki so posamezniki, ki so mlada leta preživeli kot člani prostovoljnih gasilskih društev ali pa so jim – resda ne več tako zelo aktivno – še vedno blizu. To so na primer minorit Andrej Sotler, duhovnik Janez Avsenik, župnik na Igu, ter duhovnik Branko Potočnik, ki je dejal: »V vseh gasilskih društvih veliko pozornosti namenjajo vzgoji mladih gasilcev in gasilk in jim privzgajajo duha odprtosti za stiske bližnjega in zaznavo potreb, ki so širše od naših osebnih.« 

Klemen Repovš je v gasilskih vrstah že 37 let. »Gasilci na svojih lokalnih območjih največkrat združujemo in povezujemo občane pri raznih aktivnostih in dejavnostih. Seveda je še vedno na prvem mestu področje varstva pred požari in drugimi nesrečami ter pomoč ljudem, vendar delujemo tudi na drugih področjih. Tako usposabljamo gasilsko mladino, vzpodbujamo delovanje članic in gasilskih veteranov. Srečujemo se tudi na gasilskih tekmovanjih,« pravi. 

God sv. Florijana, zavetnika gasilcev, obhajamo 4. maja. FOTO: Tatjana Splichal

Matjaž Mohorič je že 19 let član Prostovoljnega gasilskega društva Železniki. V mesecu požarne varnosti je za naš spletni portal osvetlil pomen dela prostovoljnega gasilca.

Posebej zanimiva je tudi zgodba Matica Dobrovoljca, študenta aplikativne kineziologije, ki se je za gasilstvo odločil ob pogledu na gorečo šolo. 

Gasilec Blaž Turk nam je iz prve roke opisal posredovanje ob požaru, saj je skupaj z ekipo uspešno opravil misijo v Severni Makedoniji, kjer so lansko leto divjali obsežni požari. 

V gasilskih vrstah ne primanjkuje predstavnic ženskega spola. Špela Hočevar je gasilka, ki obožuje velike zveri, gasilka Neža Strmole pa nam je zaupala, da je gasilstvo od nekdaj del njene osebnosti in njenega življenja. 

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Lambert Ehrlich - Prerok slovenskega naroda
Zgodovina
42,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh