Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Glasbene mojstrovine za vse čase

Za vas piše:
Jožef Pavlič
Objava: 02. 09. 2023 / 15:42
Oznake: Dogodek, Kultura
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 02.09.2023 / 16:26
Ustavi predvajanje Nalaganje
Glasbene mojstrovine za vse čase
Glasbeni trio, ki je udeležencem močno polepšal večer na prvi petek 1. septembra. FOTO: Jožef Pavlič

Glasbene mojstrovine za vse čase

Župnijska in romarska cerkev Marijinega Vnebovzetja v Mekinjah z njej posvečenim glavnim oltarjem, ki ga je izdelala kamniška frančiškanska rezbarska delavnica, največja dragocenost v njem pa je prekrasna slika Marijinega vnebovzetja slovenjegraškega mojstra Straussa, je bila 1. septembra zvečer nadvse primeren kraj za koncert glasbenih mojstrovin za vse čase.

Posebej zaradi orgel, ki jih je leta 2009 izdelala Orglarska delavnica Škrabl iz Rogaške Slatine, na katerih se je dodobra preizkusil mladi virtuoz ruskega rodu Aleksander Volkov, ki je z odliko diplomiral na Zborovski šoli M. I. Glinka v Sankt Peterburgu, zmagal na drugem vseruskem mladinskem tekmovanju za organiste leta 2021 in na moskovskem tekmovanju Vivat musica istega leta, od leta 2022 pa študira orgle na Berlinski univerzi umetnosti.

Organistu Aleksandru, ki v Sloveniji in drugje navdušuje z mojstrsko tehniko in čustveno interpretacijo, sta se na koru pridružili v Nemčiji rojena flavtistka Nicole Pressler, ki je svoj novi dom in moža našla v župniji Lom pod Storžičem, in violinistka mag. Ana Julija Mlejnik Železnik iz Škofje Loke.

Aleksander Volkov je blestel z igranjem na orgle, Ana Julija Mlejnik Železnik pa na violino. FOTO: Jože Pavlič

Obe s številnimi osvojenimi prvimi mesti na državnih in mednarodnih glasbenih tekmovanjih ter nastopi po svetu in v Sloveniji. Presslerjeva je v letih 1999 in 2000 solo flavtistka v orkestru West-Eastern Divan Orchestra pod taktirsko slovitega Daniela Barenboima, igrala z izjemnimi glasbeniki, kot so Natalia Gutmann in Yo-yo Ma, od leta 2008 do 2020 je bila soloflavtistka v Katarju. Mlejnik Železnikova je igrala z več orkestri doma in po svetu, leta 2008 kot solistka s Policijskim orkestrom v veliki dvorani Slovenske filharmonije ob obisku britanske kraljice Elizabete II in vojvode Edinburškega. Danes obe mojstrici nadaljujeta glasbeno pot na pomembnih mestih v Sloveniji.

 Poslušalci so med koncertom dvigali duha tudi ob pogledih na prekrasno sliko Marijinega vnebovzetja. FOTO: Jožef Pavlič

Koncert vseh treh je v sodelovanju z mekinjskim župnikom mag. Pavlom Pibernikom pripravil njegov pobudnik in organizator dr. Silvester Novak, župnik v Lomu pod Storžičem, kot Pavel Pibernik velik ljubitelj kakovostne glasbe in njen poznavalec. Marsikdo se še spomni, da je prav on pripeljal v Slovenijo vrhunski ruski pevski zbor Mihail Glinka. Tokrat pa trio izjemnih izvajalcev stvaritev takšnih skladateljev, kot so bili Johann Sebastian Bach, Johannes Brahms, Wolfgang Amadeus Mozart, od slovenskih pa Alojz Ajdič.

Kulturnik Tone Ftičar se je nastopajočim poleg zahvale oddolžil tudi z rožami. FOTO: Jožef Pavlič

Kot je povedala violinistka Ana Julija Mlejnik Železnik, je bilo najteže za vse tri nastopajoče glasbenike ter instrumente, na katere so igrali – orgle, flavto in violino – izbrati primerne skladbe. Seveda je bilo potrebnih tudi veliko vaj pred skupnimi nastopi pri frančiškanih na Tromostovju v Ljubljani, v Mekinjah, nocoj bodo igrali v župnijski cerkvi sv. Martina v Šmartinu pri Kranju, jutri pa v Borovljah na avstrijskem Koroškem. Organist Aleksander Volkov je poleg tega že igral v župnijskih cerkvah v Lomu in v Goričah.

Močno ganjene obiskovalke kulturnega dogodka v Mekinjah. FOTO: Jožef Pavlič

Glasbene goste je v mekinjski cerkvi najprej pozdravil dr. Silvester Novak, zatem jih je predstavil zelo prizadevni kulturni delavec in organizator pomembnih kulturnih dogodkov v Kamniku in okolici domačin Tone Ftičar, ki se jim je na koncu tudi zahvalil za sijajne glasbene izvedbe.

Tone Ftičar pozdravlja nastopajoče in udeležence koncerta Glasbene mojstrovine za vse čase. FOTO: Jožef Pavlič

Žal redki obiskovalci so bili navdušeni. Vrhunsko umetniško doživetje pa so še polepševali pogledi na prekrasen osvetljeni glavni oltar v cerkvi, kip mekinjske Marije, ki naj bi ga izdelali okrog leta 1719, in druge dragocenosti mekinjskega svetišča, nekdaj duhovnega zatočišča sester klaris, do nedavnega pa sester uršulink. Velike zasluge za urejenost svetišča, obnovljen glavni oltar in nove orgle ima domači župnik mag. Pavel Pibernik, poznavalec umetnosti in odprt za pomembne kulturne dogodke. Z njimi je Mekinjam po odhodu sester uršulink odprl vrata za nove duhovne in umetniške dosežke, vredne izjemne zgodovine kraja vse od 12. stoletja, ko je bil Kamnik osrednje mesto Kranjske in legende o podobi mekinjske Marije, kateri so sprva postavili kapelo, že 3. oktobra 1287 ustanovili kaplanijo, trinajst let zatem pa je Žiga III. Gallenberški v svojem gradu v Mekinjah ustanovil samostan klaris.










Kupi v trgovini

Vodnik po duhovni glasbi
Priročniki za glasbo in film
38,60€
Nalaganje
Nazaj na vrh