Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

'Glasniki veselja'

Objava: 14. 03. 2011 / 12:16
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

'Glasniki veselja'

Praznovanje štiridesetletnice delovanja svetovnega gibanja Vera in luč bomo v Sloveniji obeležili 9. aprila z romanjem na Zaplaz.

Svetovno gibanje Vera in luč letos praznuje štirideset let delovanja. Kot sporočajo s Tiskovnega urada SŠK, bo v Sloveniji največje skupno praznovanje v soboto, 9. aprila 2011, ki se bo začelo z romanjem na Zaplaz v novomeški škofiji. Mašo, ki bo v romarski cerkvi Marijinega vnebovzetja ob 10. uri, bo ob somaševanju duhovnikov daroval ljubljanski nadškof metropolit dr. Anton Stres. Mednarodno srečanje gibanja Vera in luč bo prihodnje leto tudi v Celju.

Začetki gibanja Vera in luč

Po boleči izkušnji staršev dveh prizadetih otrok, ki na romanju v Lurdu niso bili sprejeti, sta Jean Vanier in Marie Helene Mathieu za veliko noč leta 1971 organizirala romanje oseb z motnjami v duševnem razvoju v Lurd. Udeležilo se ga je dvanajst tisoč romarjev iz petnajstih držav. Med njimi je bilo štiri tisoč oseb z motnjo, ki jim pri nas pravijo lučke, spremljali pa so jih starši in prijatelji. Po romanju so se začeli srečevati v manjših skupinah in tako se je rodilo gibanje Vera in luč. Danes je razširjeno po vsem svetu in združuje verujoče različnih veroizpovedi.

Vera in luč izhaja iz prepričanja, da se vsaka oseba s posebnimi potrebami lahko vključi v versko (cerkveno) občestvo. Pri rasti potrebuje spremljevalce – prijatelje, ki ji pomagajo odkrivati njene darove. Starši se v skupinah medsebojno podpirajo, si pomagajo ter spoznavajo posebne darove njihovih otrok.

Vera in luč v Sloveniji

Vera in luč je bila v Ljubljani in Mariboru ustanovljena leta 1982 oz. 1983, danes pa pri nas deluje v šestintridesetih skupinah, ki štejejo od trideset do štirideset članov. Srečujejo se enkrat mesečno po župnijah. Poleg rednih srečanj črpajo moč za duhovno rast in medsebojne odnose tudi na duhovnih vajah ter duhovno-počitniških tednih, ki so organizirani v različnih delih Slovenije. Z gibanjem so aktivno povezane nekatere redovnice, redovniki in škofijski duhovniki.


Dodatne informacije so na voljo na spletni strani http://www.rkc.si/verainluc/.

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh