Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Grdo norčevanje iz Jezusa

Objava: 30. 08. 2007 / 10:08
Oznake: Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:04
Ustavi predvajanje Nalaganje

Grdo norčevanje iz Jezusa

Makkal Osai, malezijski list v tamilskem jeziku, si je privoščil zelo neslano šalo: na naslovnici je objavil Jezusa s cigareto v eni roki, v drugi pa s pločevinko piva, karikaturo pa povrh vsega še »začinil« s pripombo: Kdor se pokesa svojih grehov, računa na nebesa.

Krščanske organizacije so takoj pozvale oblasti v Kuala Lumpurju, naj raziščejo, kako je karikatura prišla v list.

Katoliški nadškof v malezijski prestolnici, Murphy Pakiam, je njeno objavo ocenil kot dejanje, ki žali verska čustva katoličanov. Luteranska cerkev je zahtevala prepoved izhajanja lista. Škof Julius Paul je spomnil, kako so oblasti takoj prepovedale izhajanje dvema listoma, ki sta lani objavila karikaturo preroka Mohameda s turbanom v obliki bombe. »To je bila pravilna odločitev!« je pripomnil škof. S tem je dal vedeti, da tudi v tokratnem »primeru« računa na takšen ukrep.

Ker je religija v Maleziji še posebej »občutljiva zadeva«, je objava karikature povzročila živahno razpravo v javnosti. Oglasil se je celo predsednik vlade Abdulah Ahmad Badawi. Objavo karikature je označil za »žalitev kristjanov«. Direktor lista Makkal Osai S. M. Periasamy je nazadnje izjavil, da so urednika za fotografijo že vrgli iz službe, povedal pa je še, da je fotografijo potegnil z medmrežja in jo objavil, ne da bi dobro vedel, kaj je pravzaprav s tem povzročil. »To je bila huda napaka,« je priznal Periasamy in se nadškofu Pakiamu opravičil zanjo. Nadškofov tajnik je s tem mučno zadevo ocenil kot »razčiščeno«.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh