Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

II. forum za dialog med vero in kulturo

Objava: 10. 03. 2006 / 08:35
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 19.06.2021 / 10:37
Ustavi predvajanje Nalaganje

II. forum za dialog med vero in kulturo

Medškofijski odbor za kulturo pri Slovenski škofovski konferenci (SŠK), ki ga vodi duhovnik Milan Knep, v petek, 17. in soboto, 18. marca 2006, organizira II. forum z naslovom Drugi, tuj in privlačen. Forum bo potekal v Domu pastoralnih susreta Sjemenišno dobro v Lovranu, pri Opatiji na Hrvaškem.

Prvi forum za dialog med vero in kulturo

Prvi forum za dialog med vero in kulturo, ki so ga organizirali aprila 2005 v Lovranu, je govoril o zgodovini kulturnega boja, o njegovih ostankih v današnji slovenski družbi in kulturi ter o prizadevanju za njegovo preseganje. Pretekli teden je pri založbi Družina izšel zbornik predavanj, ki so jih na I. forumu imeli dr. Janko Prunk, dr. Igor Grdina, mag. Vinko Ošlak, dr. Marko Uršič, dr. Jože Muhovič in dr. Tine Hribar.

V Lovranu so prišli do dveh spoznanj: da je kulturni boj neproduktiven anahronizem na eni strani ter da obstaja resna volja za dialog na drugi strani. Odmevi na I. forum so bili zelo pozitivni. Tudi ozračje celotnega dogajanja v Lovranu je bilo dialoško, kar kaže, da so udeleženci tudi dejansko stopili v dialog.


Drugi forum za dialog med vero in kulturo

Na I. forumu so potrebo po dialogu jasno nakazali in vanj vstopili bolj na načelni ravni, naj bi dialog na II. forumu dobil bolj konkretno podobo. Eden od bistvenih vidikov dialoga je iskreno zanimanje za umevanje drugačnosti. To vodi do vrste vprašanj: kaj je zame zanimivo pri drugem; kako mene, ki sem kristjan, nagovarja ustvarjalnost drugega; v čem me zadeva krščanstvo, če sem nekristjan; kako je lahko zame krščanstvo spodbuda za ustvarjalnost; kaj je lahko zame pri drugem privlačno, izzivalno; kakšno samospraševanje se prebudi v meni, ko se srečam z drugačnim(i); kako lahko vstop v drugačnost obogati in dopolni mojo istovetnost; kaj je zanimivo za kristjane pri neverujočih umetnikih in obratno; ali krščanstvo lahko nagovarja sodobne umetnike in pop umetnike; kaj je tisto, kar nagovarja?

Predavanja z letošnjega foruma bodo prav tako izšla v zborniku.


Zbornik prvega FORUMA



Cena: 2.100 tolarjev
Leto izdaje: 2006

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh