Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Irski katoličani 'razočarani' nad papeževim pismom

Objava: 29. 12. 2010 / 11:21
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

Irski katoličani 'razočarani' nad papeževim pismom

Kritični točki naj bi bili pomanjkanje samokritike glede vloge Vatikana in komajda izpostavljen problem premajhne prisotnosti laikov na vplivnejših položajih v Cerkvi.

Irski katoličani so po besedah škofa iz Ossoryja, Seamusa Freemana, razočarani nad pastirskim pismom papeža Benedikta XVI. o spolnih zlorabah, ki ga je napisal v letošnjem marcu. Po navedbah irskega dnevnika 'The Irish Times' škof Freeman zatrjuje, da verniki niso zadovoljni s papeževim odnosom do spolnih zlorab v cerkvenih šolah in domovih. Teh naj sveti oče ne bi videl kot simptom pomanjkanja ustreznih kadrov v Cerkvi.

Številni irski katoličani so se pritožili, da papeževo pismo ne vsebuje neposredne samokritike pri vlogi Vatikana, komajda pa je izpostavljen tudi problem pomanjkanja laikov na vplivnejših položajih v Cerkvi.

Irski primas, kardinal Sean Brady, je vernike po objavi papeževega pisma spodbudil k odzivu na njegovo pisanje, in po navedbah škofa Freemana so na škofije doslej prejeli že več kot tri tisoč pisnih pripomb. Številni katoličani v svojih pismih zahtevajo odprt dialog o spolnosti, celibatu in ženskem duhovništvu. Kritični so bili tudi do prekomerne uporabe naslovov, insignij in nerazumljivega jezika cerkvenih predstavnikov.

Benedikt XVI. je v svojem pastirskem pismu žrtve spolnih zlorab prosil za odpuščanje, izrazil svoj 'sram in obžalovanje' ter zahteval kazen za storilce. Spolni napadi cerkvenih predstavnikov po njegovih besedah niso ne zgolj irski, pa tudi ne zgolj cerkveni problem. Za nekater škofije, semenišča in redove je papež Benedikt XVI. napovedal vatikansko preiskavo.

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh