Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Irski volilci potrdili ustavno dopolnilo o otroških pravicah, kljub nepričakovani opoziciji

Objava: 14. 11. 2012 / 07:46
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Irski volilci potrdili ustavno dopolnilo o otroških pravicah, kljub nepričakovani opoziciji

‘Zgodovinski dan za zaščito otrok na Irskem.'

Irski volilci so minulo soboto na referendumu potrdili ustavno dopolnilo o otroških pravicah. Vladni uradniki pa so bili kljub temu močno presenečeni nad številom oddanih glasovnic, ki so vladnemu predlogu nasprotovale.

Ustavno spremembo je podprlo 58 % volilcev, ki so se udeležili referendumskega glasovanja, 42 % volilcev je predlog zavrnilo. Volilna udeležba je bila izjemno nizka, saj je svojo volilno pravico izkoristila le tretjina volilnih upravičencev.

Podporniki ustavne spremembe so pričakovali prepričljivejšo zmago za ukrep, ki ga je energično zagovarjala irska vlada, svojo podporo pa so mu izrekli tudi irski škofje. Obširnejšega organiziranega nasprotovanja v času pred referendumom ni bilo moč zaznati. Nekateri nasprotniki splava so zgolj izrazili svoje pomisleke, da ustavno dopolnilo zmanjšuje pravice staršev do lastnih otrok.

Izid referendumskega glasovanja pa bo najverjetneje zaključil na sodišču. Kritiki in nasprotniki ustavne spremembe so se namreč pritožili, da je bilo predreferedumsko gradivo, ki ga je volilcem v pojasnilo delila irska vlada, precej zavajajoče.

Kljub temu so vladni predstavniki z izidom glasovanja zadovoljni. Irska ministrica za družino Frances Fitzgerald, vodilna podpornica referenduma, je glasovanje označila kot ‘zgodovinski dan za zaščito otrok na Irskem’. Predsednik vlade Enda Kenny se z njeno ugotovitvijo strinja: “To je zgodovinski dan za irske otroke, saj jih država v ustavi prvič priznava kot enakovredne državljane.”

Povezave: http://www.druzina.si/icd/spletnastran.nsf/all/44E32CCD2D314CFBC1257AB100267828?OpenDocument

Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh