Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Italija: prepoved umetne oploditve za istospolne pare ostaja

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 19. 06. 2019 / 11:59
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 21.06.2019 / 07:15
Ustavi predvajanje Nalaganje

Italija: prepoved umetne oploditve za istospolne pare ostaja

Ustavni sodniki za potrditev obstoječih predpisov.

Prepoved umetnega oplojevana za istospolne pare po mnenju italijanskega ustavnega sodišča ni v nasprotju z ustavo. Kot so v začetku tedna sporočili s sodišča, odločitev sicer še ni dokončna, vendar sodniki podpirajo potrditev obstoječih predpisov.

Povod za posvet ustavnih sodnikov sta poizvedbi glede dveh različnih sodnih postopkov iz Bolzana in Pordenoneja, v katerih je bilo rečeno, da je zakonska ureditev umetnega oplojevanja iz leta 2004 protiustavna.

Ustavno sodišče meni, da sta poizvedbi neutemeljeni, saj kritizirana prepoved ni v nasprotju z ustavnimi načeli, na katere se sklicujejo okrajna sodišča, je zapisano v sporočilu vrhovnega sodišča.

Peti člen »Zakona o medicinsko podprtem razmnoževanju« pravi: »Polnoletni pari različnega spola in v primerni starosti za razmnoževanje, poročeni ali v skupnem gospodinjstvu, pri katerih sta oba partnerja še živa, lahko prejmejo dostop do medicinsko podprtih postopkov razmnoževanja.«

Pri ugotovitvi protiustavnosti, če torej eden ali več pogojev v zakonu ni naveden, zakonodaja predvideva denarno kazen v višini od 200.000 do 400.000 evrov.

Vir: Kathpress
Foto: splet

Kupi v trgovini

Ljubim, torej sem
Duhovna rast
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh