Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Izjava nadškofa Urana v zadevi škofa Rožmana

Objava: 12. 10. 2007 / 07:44
Oznake: Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:04
Ustavi predvajanje Nalaganje

Izjava nadškofa Urana v zadevi škofa Rožmana

Izjava ljubljanskega nadškofa in metropolita, msgr. Alojza Urana v zadevi škofa Rožmana

Danes sem prejel razsodbo Vrhovnega sodišča Republike Slovenije v kazenski zadevi zoper obsojenega škofa, msgr. dr. Gregorija Rožmana in ostale zaradi kaznivih dejanj zoper ljudstvo in državo.

Moji zahtevi za varstvo zakonitosti zoper pravnomočno sodbo mi je kot zakonitemu zastopniku ljubljanske nadškofije Vrhovno sodišče ugodilo in razsodilo, da se izpodbijana pravnomočna sodba obsojenih dr. Gregorija Rožmana in dr. Miha Kreka razveljavi.

Razsodba pomeni razbremenitev ljubljanske nadškofije in Cerkve na Slovenskem po dolgi ideološki vojni, ki je na pobudo komunističnih ideologov in zgodovinopiscev trajala vse od leta 1945 naprej. Razsodba končno omogoča korektno razjasnitev odnosa, ki ga je imel škof Rožman do okupacijskih oblasti.

Izražam zadovoljstvo nad razsodbo Vrhovnega sodišča, ki je s tem opozorilo na številne pravne pomanjkljivosti v sojenju škofu Rožmanu, saj je šlo za totalitarno vojaško sodišče, ki je služilo interesom tedanje komunistične oblasti v želji uničiti Cerkev.

O tem boju veliko pripoveduje tudi sedanja razstava Boj proti veri in Cerkvi v Muzeju novejše zgodovine, na kateri je razvidno, da so bila tedanja sodišča pristranska in do Cerkve sovražno nastrojena. Iz dokumentov na razstavi je tudi razvidno, kakšno vlogo je igral škof Rožman med vojno, saj je pomagal vsem ljudem brez razlike in odklanjal vsakršno nasilje. Za Cerkev na Slovenskem razsodba pomeni pomemben korak k normalizaciji odnosov v slovenski družbi, ki jo še toliko let po drugi svetovni vojni obremenjuje ideološka razdeljenost in nestrpnost do Cerkve.


msgr. Alojz Uran
ljubljanski nadškof in metropolit

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh