Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Izraelski predsednik poziva k skupni molitvi za mir

Objava: 31. 12. 2010 / 10:37
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

Izraelski predsednik poziva k skupni molitvi za mir

Na božično-novoletnem sprejemu za cerkvene predstavnike je predsednik Peres predstavil svoje stališče do dvodržavne rešitve izraelsko-palestinskega problema.

Izraelski predsednik Šimon Peres vse vernike različnih veroizpovedi v Sveti deželi skuša spodbuditi k skupni molitvi za mir. Na tradicionalnem božično-novoletnem sprejemu za cerkvene predstavnike minulo sredo je predsednik Peres predstavil svoje stališče do dvodržavne rešitve izraelsko-palestinskega problema. Med povabljenimi gosti iz političnega in verskega življenja v Sveti deželi so bili med drugim grški pravoslavni patriarh Teofilos III., latinski patriarh Fouad Twal, frančiškanski kustos Pierbattista Pizzaballa, melkitski nadškof Elias Chacour in predstavnik armenskega patriarhata Nurhan Manukian.

Predsednik Peres je poudaril, da je naloga različnih veroizpovedi danes prizadevati si za preseganje razlik, saj nobena verska skupnost ne more živeti brez miru. Kot je dejal Peres, 'imamo ena sama nebesa, različni so le naši molitveniki'.

V luči naraščajoče moči tehnike, ki vodi v vedno boljša orožja, in v luči 'nikoli presežene nepopolnosti človeka' je Peres pozval k skupnim prizadevanjem in molitvi za mir. Globalizirani svet potrebuje tudi globalni mir in globalno molitev, meni izraelski predsednik. Kot največjo grožnjo miru Peres označuje terorizem, rakete in jedrsko orožje. Kot je dejal, se je potrebno bojevati proti tem pojavom, ne pa proti posameznim narodom. Peres je optimistično izjavil, da je mir med Izraelom in Palestino mogoč, saj razlike med obema niso več tako velike kot nekdaj.

Grški pravoslavni patriarh Teofilos III. se je v svojem nagovoru zahvalil izraelskim oblastem za njihova prizadevanja, da so romarjem in turistom olajšali dostop do svetih krajev. To je pripomoglo k precejšnjemu porastu števila obiskovalcev v Sveti deželi.

Obenem je patriarh izrazil željo, da bi Izrael nadaljeval s pozitivnimi koraki in še naprej romarjem omogočal neomejeno gibanje, brez težav podeljeval vstopne vize za duhovnike in oprostil davke za cerkveno posest, ki je zgodovinsko utemeljena in je temeljnega pomena za Cerkev. Patriarh je izpovedal tudi svojo zaskrbljenost glede skrajnežev, ki v deželi skrbijo za sovražno vzdušje. Enakost vseh ljudi je skupno prepričanje monoteističnih verstev, meni patriarh.

Cerkveni predstavniki so bili s sprejemom izredno zadovoljni. Rabin David Rosen je za nemško katoliško agencijo povedal, da Peresov sprejem izkazuje predsednikovo spoštovanje krščanske skupnosti, katere navzočnost je v Sveti deželi pomembna in potrebna. Vsakdo ne sprejema zgodovinske prisotnosti kristjanov v Izraelu, zato je potrebno, da se krščanska skupnost v deželi okrepi, meni predsednik Mednarodnega judovskega odbora za medverski dialog.

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh