Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Izšla je nova številka Družine

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 23. 10. 2014 / 10:59
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:17
Ustavi predvajanje Nalaganje
Izšla je nova številka Družine

Izšla je nova številka Družine

Karmeličanski red po vsem svetu je na god sv. Terezije Avilske začel Terezijino jubilejno leto ob 500. obletnici svetničinega rojstva.

Med bralci je 43. letošnja številka tednika Družina. Na naslovnici tokrat poročamo o obhajanju misijonske nedelje, ki so jo pod geslom »Prižgimo plamen veselja« praznovali v vseh šestih škofijah. Kot piše Ksenja Hočevar, je bilo posebej slovesno v Naklem, kjer je 90 let praznovala misijonarka s. Miriam Praprotnik. Uvodnik izpod peresa Berte Golob nam postavlja vprašanje, kolikšna je naša sočutnost. Druga stran je namenjena prvi cerkveni učiteljici sv. Tereziji Avilski, saj je karmeličanski red po vsem svetu na njen god začel Terezijino jubilejno leto ob 500. obletnici svetničinega rojstva. Ob tej priložnosti objavljamo tudi pogovor s s. Ivano Podergajs, priorico karmela v Sori.


Foto: Tatjana Splichal

Osebnost tedna je Helena Kregar, prejemnica Slomškovega priznanja, ki ga podeljuje Društvo katoliških pedagogov. Ivan Štuhec v komentarju ob sklepu izredne sinode o družini razmišlja o »resnici in resničnosti«. Naša fotografinja je v objektiv ujela praznovanje stotega rojstnega dne Terezije Rojnik, matere duhovnika dr. Ivana Rojnika.

Strani Cerkve po svetu so tudi tokrat v veliki meri posvečene izredni škofovski sinodi o družini, ob zaključku zasedanja je papež Frančišek za blaženega razglasil svojega predhodnika papeža Pavla VI. Kardinali so se po koncu sinode zbrali na konzistoriju, na katerem so razpravljali tudi o Bližnjem Vzhodu.

Vabilu na pogovor se je odzval predsednik organizacije Human Life International Shenan Boquet, ki nas nagovarja, naj življenje spoštujemo, ljubimo in branimo. Na straneh kristjanov v javnosti objavljamo poročilo s četrtega zbora kristjanov in ljudi dobre volje, ki ga je na Otočcu priredila civilna pobuda Prebudimo Slovenijo. Manica Ferenc nas na prepihu spodbuja, naj se prebudimo tudi sami.

Mladi val tokrat predstavlja slovensko šolo za animatorje in v prispevku spodbuja, da bi jo imela vsaka župnija. V branje priporočamo prispevek o tem, kako se znajti, ko stvari ne gredo po pričakovanjih – namenjen ni le mladim bralcem! Na straneh vere in kulture pišemo o predstavitvi Peteroknjižja, jeruzalemske izdaje Svetega pisma, v SNG Drama pa so premierno uprizorili igro z naslovom »Figurae Veneris Historiae«.

Strani za življenje predstavljajo pobudo Ena človeška družina, hrana za vse, ki skuša odgovoriti na vprašanje, kaj lahko stori posameznik, da bo na svetu manj lakote. Marina Rugelj, ravnateljica OŠ Alojzija Šuštarja, v rubriki vprašanj in odgovorov ugotavlja, da imajo otroci danes ogromno znanja, manjka pa jim čustvene inteligence. Sredinske strani so tokrat namenjene pastoralni skrbi za gluhe in naglušne v Cerkvi na Slovenskem.

Na straneh domače Cerkve v branje ponujamo poročila s številnih dogodkov v zadnjih tednih – na ljubljanskih Žalah so obhajali spominsko bogoslužje ob obletnici smrti duhovnika in profesorja dr. Antona Strleta, v Dražgošah so se spomnili blagoslova temeljnega kamna tamkajšnje cerkve, na Jarčjem Brdu pa so blagoslovili obnovljeno cerkev sv. Valentina. Novoimenovani nadškof Zore je v ljubljanski stolnici daroval »rdečo mašo« za slovenske pravnike, v Mariboru pa so zasedali na ekumenskem simpoziju.

V kuhinji bo tokrat zadišalo po Aziji, saj bomo po nasvetu naše kuharice lahko pripravili okusne jedi iz azijske listne zelenjave in riža. V naravi nas v tem času razveseljujejo razkošne jesenske barve. Radovednež nas ob izbruhu epidemije ebole na afriški celini seznanja še z nekaterimi drugimi nalezljivimi in smrtonosnimi boleznimi.

Alojz Rebula v credu razmišlja o minljivosti vseh stvari, z Bogom svoje vsakodnevno delo prične Urban Šebenik iz Ljubljane, ki izdeluje hlevsko opremo in konstrukcije, Janez Gril pa nas za konec s šalami med drugim vodi v svet »spečih talentov«.

Ob tokratni Družini tudi priloga Slovenski čas, ki jo predstavljamo v posebnem prispevku.

Prijetno branje v hladnih jesenskih dneh vam želimo!

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh