Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Junak čilske reševalne akcije prihodnje leto stalni diakon

Objava: 15. 10. 2010 / 08:55
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

Junak čilske reševalne akcije prihodnje leto stalni diakon

Lastnik ameriškega podjetja z vrtalnimi stroji, ki je priskočil na pomoč čilskim rudarjem, je goreč katoličan.

Minulo sredo je ves svet v pričakovanju spremljal reševanje čilskih rudarjev iz globokega osrčja Zemlje. Ozki jašek, zvrtan okoli sedem sto metrov pod zemeljsko površino, je nastal s pomočjo težkih vrtalnih strojev v lasti ameriškega podjetja Drillers Supply International. Solastnik omenjenega podjetja, Greg Hall, je goreč katoličan in bo prihodnjega februarja prejel stalno diakonsko posvečenje v ameriški nadškofiji Galveston-Houston.

Ameriška katoliška agencija CNA se je po uspeli reševalni akciji v Čilu pogovarjala s solastnico podjetja z vrtalnimi stroji in ženo bodočega stalnega diakona, Angelico Hall. Pogovor je tekel o služenju njenega moža v katoliški Cerkvi in o vlogi katoliške vere pri načrtovanju obsežne reševalne akcije čilskih rudarjev.

Medtem ko so rudarji globoko pod zemeljskim površjem živeli od pičlih zalog hrane, ki so jo dobili po ozkem jašku, je Greg Hall razmišljal – in molil, na kakšen način bi lahko v nedrje Zemlje zvrtal širšo odprtino. Zakonca sta pogosto molila skupaj, saj je molitev po besedah soproge del njunega vsakdanjega življenja, pa tudi sestavni del krajevnega občestva, ki mu pripadata.

Podjetje zakoncev iz ameriškega Teksasa je svojo podružnico v Čilu odprlo leta 1993. Z napravami so oskrbovali rudnike bakra, srebra in zlata. V skoraj petindvajsetih letih poslovanja, je pojasnila Angelica Hall, pa se je prvič zgodilo, da je bilo podjetje vključeno tudi v reševalno akcijo.

Greg Hall, strokovnjak za vrtalne naprave, je izdelal načrt za izvrtanje širšega jaška, vendar za delo sprva ni imel ustreznih strojev. Priprave na reševanje so potekale dolge tedne, saj bi tudi najmanjša napaka lahko povzročila udrtje skal in zemlje, s čimer bi bili rudarji pod zemeljskim površjem ujeti za vedno. Gregu Hallu je rešitev ujetih rudarjev predstavljala resen poklicni izziv.

Po besedah soproge je Greg Hall človek, ki zelo rad ukrepa. Oba z ženo sta vedno pripravljena priskočiti na pomoč, če le premoreta zadosti znanja in spretnosti. Tako vera kot služenje sta že od nekdaj sestavni del njunega zakona.

Isti občutek za ‘tveganje’ je Grega Halla pripeljal tudi na pot izobraževanja za stalnega diakona. 12. februarja prihodnje leto bo prejel stalno diakonsko posvečenje. Svoje služenje v domači župniji je začel kot ministrant in bralec beril, ko pa so ga povabili v diakonat, je preprosto sledil Jezusovim načrtom. Po šestih letih šolanja bo prihodnjega februarja končno ‘dozorel’ za stalnega diakona.

Angelica Hall pa je ob uspehu reševalne akcije potegnila tudi vzporednico s Svetim pismom – rudarjev, rešenih iz njihove morebitne grobnice, je bilo triintrideset, torej natanko toliko, kolikor let je dopolnil Jezus Kristus ob svojem križanju in vstajenju.

Gospa Hallova je ob koncu pogovora za ameriško katoliško agencijo izrazila hvaležnost za dano priložnosti, da sta z možem lahko v teku vsakdanjih obveznosti pomagala pri reševanju tolikih človeških življenj. To je dokaz, je prepričana, da ‘Bog za pomoč prosi običajne ljudi z običajnimi življenji’.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh