Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kaczynski pokopan v krakovski katedrali

Objava: 19. 04. 2010 / 09:04
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:08
Ustavi predvajanje Nalaganje

Kaczynski pokopan v krakovski katedrali

Kardinal Sodano se zaradi zaprtega zračnega prostora nad Evropo pogreba ni mogel udeležiti

Poljaki so se včeraj z državniškimi častmi poslovili od svojega predsednika Lecha Kaczynskega, ki je skupaj s svojo soprogo in še 94 predstavniki poljskega javnega in političnega življenja tragično preminil v letalski nesreči pri ruskem Smolensku.

Gardisti so krsti s posmrtnimi ostanki predsednika in njegove soproge v nedeljo dopoldan prenesli v kripto pod krakovsko katedralo, kjer je zakonski par tudi pokopan. Po navedbah policistov se je v Krakovu zbralo okoli 150.000 ljudi, ki se je želelo posloviti od svojega predsednika. Pogrebno slovesnost so lahko spremljali na velikih zaslonih, postavljenih po krakovskih parkih.

Med dveurno pogrebno mašo v Marijinem svetišču so škofje in začasni državni voditelj Bronislaw Komorowski Poljake pozvali k narodni enotnosti in k dokončni spravi z Rusijo. Pogrebnih slovesnosti so se poleg poljskega državnega vrha udeležili tudi ruski predsednik Dimitrij Medvedjev in številni drugi visoki državniki. Zaradi zaprtega zračnega prostora nad Evropo pa v Krakov niso mogli pripotovati ameriški predsednik Barack Obama, francoski predsednik Nicolas Sarkozy in papežev odposlanec, kardinal Angelo Sodano.

Nagovor vatikanskega predstavnika je med pogrebno mašo prebral apostolski nuncij na Poljskem, nadškof Jozef Kowalczyk. Kardinal Sodano je zapisal, da so se Poljaki doslej na vse zgodovinske dogodke ustrezno odzivali in da so vselej iskali pot za boljše družbeno sobivanje. Tudi želja papeža Benedikta XVI. je, da ‘bi se poljski narod združil v edinosti’ in dejavno sodeloval z drugimi narodi. Krakovski kardinal Stanislaw Dziwisz je neposredno nagovoril ruskega predsednika Medvedjeva in dejal, da ‘zavzetost in sočutje, ki ju je pri tragediji poljskega letala izkazal ruski narod, izražata upanje za zbližanje in spravo med obema slovanskima ljudstvoma’.

Mesto pokopa poljskega predsedniškega para je na Poljskem izzvalo številne razprave, saj so v krakovski katedrali doslej svoje zadnje počivališče našli kralji in narodni junaki, ne pa državni predsedniki. Kritika je bila ob koncu vendarle nekoliko manjša, saj bo ob grobnici predsedniškega para tudi spominska plošča z imeni vseh 96 žrtev letalske nesreče pri Smolensku.

Za preostale žrtve je pogrebna spominska slovesnost potekala že v soboto v varšavski katedrali sv. Janeza. Primas poljske katoliške Cerkve, nadškof Henryk Muszynski, je ob tem pozval Poljake, naj to tragično nesrečo izrabijo kot ‘enkratno priložnost za poljsko-rusko spravo’. Druga pozitivna posledica tragične nesreče pa je dejstvo, da zdaj po vsem svetu poznajo usodo tisočev poljskih vojakov in intelektualcev, ki so bili pobiti v Katinskem gozdu.

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh