Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kalabrijski škof obsoja mafijsko srečanje v Marijinem romarskem središču

Objava: 22. 07. 2010 / 08:22
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:07
Ustavi predvajanje Nalaganje

Kalabrijski škof obsoja mafijsko srečanje v Marijinem romarskem središču

Ostre besede škofa Morosinija iz Locrija proti 'Ndrangheti, ki svoja letna zborovanja prireja 'pod Marijinim okriljem'.

Južnoitalijanski škof Fiorini Morosini želi preprečiti srečanje kalabrijske mafije v priljubljenem Marijinem romarskem središču. V odprtem pismu je škof iz Locrija pozval krajevno 'Ndrangheto, naj Marijinega svetišča v Polsiju s svojim zborovanjem ne izpostavlja posmehu, in obenem izrazil svojo prizadetost, da želijo romarsko središče 'iz kraja verovanja preleviti v kraj nezakonitega delovanja'. Škofovo pismo je bilo minuli ponedeljek objavljeno na spletni strani škofije Locri.

Gorska vasica Polsi je pozornost medijev pritegnila pred tednom dni, ko so tam zajeli in aretirali trenutnega vodjo 'Ndranghete Domenica Oppedisana in več kot tristo drugih osumljenih pristašev nezakonitega združenja. V kraju blizu San Luce se vsako leto okoli malega šmarna tradicionalno zberejo vodje klanov in določijo letno strategijo delovanja kriminalnega združenja. Med srečanjem v lanski jeseni je vodenje 'Ndranghete prevzel Domenico Oppedisano.

V svojem pismu je škof Morosini pograjal uporabo verskih simbolov med pripadniki mafijskega združenja. Četudi je njihovo obredje prežeto z elementi krščanstva, je njihovo delovanje 'v popolnem nasprotju z Jezusovim naukom'. Pod okriljem Marijinega svetišča vodje klanov odločajo o 'strukturah in dejavnostih, ki si nikakor ne zaslužijo blagoslova Boga Očeta in priprošnje Device Marije'.

Zadnja stoletja okrepljene evangelizacije niso zadostovala, da bi te ljudi razsvetlili in prepričali, kako nesmiselno je povezovati vero z njihovo dejavnostjo, meni škof. Vse to je popolnoma nesprejemljivo tako za državljane kot za vernike. Pri tem pa je Cerkev 'morda edina ustanova, ki še upa na morebitno spreobrnjenje pripadnikov mafije'.

'Ndrangheta danes velja za najmočnejše mafijsko združenje v Evropi. Njene lovke segajo po celotni Evropi, Severni in Južni Ameriki, pa tudi do Rusije in Avstralije. Njihov letni promet ocenjujejo na štiriinštirideset milijard evrov, osrednji vir prihodka pa je trgovina z mamili.

Na fotografiji: škof Fiorini Morosini

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh