Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kardinal Bertone o Turčiji in EZ

Objava: 31. 05. 2007 / 09:16
Oznake: Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

Kardinal Bertone o Turčiji in EZ

Vatikanski državni tajnik kardinal Tarcisio Bertone je v pogovoru za turinski list La Stampa povedal, kaj si misli o turških prizadevanjih, da bi postala članica EZ.

Pohvalil je spremembe in načrte za nadaljnji razvoj te države. Razume, da »imajo države do pridružitve Turčiji evropski politični povezavi različna stališča, vendar je treba v koncertu narodov in vlad, ki spoštujejo temeljna pravica sožitja, upoštevati prizadevanja za dialog in skupno blaginjo tako na evropski kot svetovni ravni, ter na tem tudi graditi«. To velja tudi za prizadevanja v Ankari, da bi Turčija postala članica EZ.

Glede tega se stališče Svetega sedeža ni bistveno spremenilo. Sveti sedež namreč ne zagovarja niti ne nasprotuje pridružitvi Turčije EZ, ker to tudi ni v njegovi pristojnosti. Nima pa nobenih pomislekov, da se to tudi ne bi uredničilo, če bo Turčija izpolnila vse potrebne pogoje.

Kakšni so ti, še posebej v zvezi s sklepom vrha leta 2002 v Kobenhavnu, je že pred časom povedal vatikanski »zunanji minister« nadškof Dominique Mamberti. Eden izmed njih je spoštovanje verske svobode. Te pa, kot vemo, v Turčiji še ni, prihaja celo do hudih kršitev.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh