Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kardinal Maradiaga obhaja 75 let

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 21. 12. 2017 / 14:16
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:39
Ustavi predvajanje Nalaganje

Kardinal Maradiaga obhaja 75 let

Nadškof v Tegucigalpi je med drugim študiral teologijo, klavir in kompozicijo, fiziko, matematiko, kemijo, filozofijo in psihologijo.

Kardinal Oscar Andres Rodriguez Maradiaga, nadškof v Tegucigalpi v Hondurasu in svetovalec papeža Frančiška pri reformi rimske kurije, bo jutri dopolnil 75 let. S tem bo dosegel cerkvenopravno starostno mejo, ko morajo škofje papežu ponuditi odstop s škofovskega položaja. Odločitev, ali odstop sprejme ali ne, je v papeževih rokah.



Maradiaga se lahko pohvali z občudovanja vredno »kariero« v službi Cerkve. Leta 2005 in 2013 je karizmatični redovnik salezijanec veljal za možnega papeževega naslednika, tako kot na koncu izvoljeni Jorge Mario Bergoglio. Visoko izobražen in družbeno angažiran se je Maradiaga med drugim odlikoval kot vodilni govornik kampanje za odpis dolgov ob prelomu tisočletja (1999/2000), neutrudno je kritiziral krivice in mamilarski kriminal v Latinski Ameriki. Med leti 2007 in 2015 je bil predsednik krovnega združenja Caritas Internationalis.

Maradiaga se je rodil 29. decembra 1942 v prestolnici Hondurasa, Tegucigalpi. Po končanem šolanju se je leta 1961 pridružil donboskovim salezijancem, nato pa študiral teologijo, klavir in kompozicijo, fiziko, matematiko, kemijo, filozofijo in psihologijo, in sicer v Tegucigalpi, Rimu in Innsbrucku. Ker je v Innsbrucku diplomiral iz klinične psihologije in psihoterapije, je član Evropskega združenja za vedenjsko terapijo.

Leta 1978 je bil Maradiaga imenovan za pomožnega škofa v Tegucigalpi, leta 1993 za tamkajšnjega nadškofa in tri leta kasneje za predsednika Honduraške škofovske konference (do leta 2016). Med leti 1995 in 1999 je predsedoval Svetu latinskoameriških škofovskih konferenc (CELAM). Od leta 2013 je Maradiaga predsednik sveta kardinalov za reformo rimske kurije (K9).

Pred dnevi so se v medijih pojavile obtožbe, da naj bi kardinal poneveril večje vsote denarja, ki jih je prejemal s strani Katoliške univerze v Hondurasu. Kardinal Maradiaga obtožbe odločno zavrača, pri tem pa ga v celoti podpira tudi papež Frančišek.

Vir: Kathpress
Foto: flickr / Creative Commons

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh