Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kardinal Marx presenečen nad papeževim odgovorom

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 11. 06. 2021 / 08:43
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 11.06.2021 / 11:44
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kardinal Marx presenečen nad papeževim odgovorom

Kardinal Marx presenečen nad papeževim odgovorom

Reinhard Marx v duhu pokorščine ostaja münchenski nadškof.

Kardinal Reinhard Marx FOTO: Vatican Media

Kardinal Reinhard Marx v duhu pokorščine sprejema odločitev papeža Frančiška, ki je včeraj, 10. junija, zavrnil njegovo odstopno pismo, poroča Radio Vatikan. Marx ostaja nadškof v Münchnu in Freisingu, potem ko je 21. maja papežu Frančišku ponudil odstop zaradi krize nemške Cerkve, povezane s spolnimi zlorabami.

Kot je kardinal zapisal v izjavi, objavljeni na spletni strani münchenske nadškofije, ga je odgovor svetega očeta presenetil. Ni računal »na tako hiter odziv«, niti ni pričakoval odločitve, da bo nadaljeval svojo službo nadškofa v Münchnu in Freisingu, predvsem pa je »ganjen nad bratskim tonom papeževih besed in podrobnim odgovorom v njegovem pismu«. Iz papeževega zapisa je razvidno, da je razumel in sprejel kardinalovo prošnjo: »V duhu poslušnosti sprejemam njegovo odločitev, kot sem mu obljubil.«

Poiskati je treba nove načine za oznanjevanje in pričevanje o evangeliju

To za Marxa in skupno delo v nadškofiji München in Freising pomeni, da »moramo premisliti in poiskati nove načine – tudi v kontekstu zgodovine številnih neuspehov – za oznanjevanje in pričevanje o evangeliju«. Kot zatrjuje nemški cerkveni dostojanstvenik, »škof pri tej nalogi ni sam in v prihodnjih tednih bomo razmišljal o načinu, kako lahko še bolj prispevamo k prenovi Cerkve, tako v naši nadškofiji kot v celotni Cerkvi«. Po Marxovem mnenju papež dejansko sprejema mnoge koncepte, ki mu jih je predstavil v pismu, »in nam daje pomembne spodbude«.

»Vendar pa še vedno velja to, kar sem poudaril v svoji izjavi, in sicer, da moram sam prevzeti osebno in tudi institucionalno odgovornost ravno v zvezi z žrtvami, katerih vidik je treba vedno bolj vključevati. Ta papeževa odločitev je zame velik izziv. Preprosto se vrniti k včerajšnjemu dnevnemu redu ne more biti pot ne zame ne za nadškofijo,« svoje pismo sklene kardinal Marx.

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh