Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Karitas na pomoč dvajsetim milijonom žrtev poplav v Pakistanu

Objava: 18. 08. 2010 / 09:11
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

Karitas na pomoč dvajsetim milijonom žrtev poplav v Pakistanu

Človekoljubna organizacija poziva k dobrodelnosti po vsem svetu, saj se razmere v prizadeti državi iz dneva v dan izostrujejo.

Okoli dvajset milijonov Pakistancev je prizadetih v najhujših poplavah na tem območju v zadnjih osemdesetih letih. Človekoljubna organizacija Karitas poziva k dobrodelnosti v celotni mednarodni skupnosti, saj se razmere v prizadeti državi iz dneva v dan izostrujejo.

Doslej so našteli že dva tisoč mrtvih, številka pa bo po predvidevanjih še narasla, ko bodo človekoljubni delavci lahko dosegli oddaljena in težko dostopna območja ter ocenili nastalo škodo. Minulo nedeljo je poplavljeni Pakistan obiskal generalni sekretar Združenih narodov, Ban Ki-Moon, in zagotovil, da je to najhujša katastrofa, ki ji je bil v življenju doslej priča.

Poplave zaradi nenehnega monsunskega deževja, ki se je pričelo v juliju, so prizadele petino celotne dežele. Na tisoče ljudi je ranjenih, na milijone jih je izgubilo svoje domove, preskrbo s hrano in osnovna sredstva za preživetje. Do nedelje je bilo za pomoč prizadetim zbranih dvajset odstotkov potrebnih sredstev, ki za osnovno preživetje znašajo tristošestdeset milijonov evrov.

Med tistimi, ki mednarodno skupnost pozivajo k pomoči prizadetim v poplavah v Pakistanu, je tudi mednarodna Karitas. Prednostne naloge človekoljubnih delavcev so Pakistancem zagotoviti predvsem hrano, vodo, zatočišče in zdravstveno pomoč. Ljudje so se znašli v hudi stiski, saj so nekateri izgubili prav vse svoje imetje in so od popolnih tujcev odvisni zgolj za požirek vode.

Zaradi pomanjkanja pitne vode so v deželi izbruhnile različne bolezni, kot so denimo vnetja želodčne in črevesne sluznice, diareja in podobno. Minulo soboto so zdravstveni delavci zabeležili prvi primer kolere. Mednarodna Karitas si prizadeva, da bi na najbolj prizadetih območjih poskrbela za dostavo hrane, čiste pitne vode, zatočišč za vse tiste, ki so izgubili streho nad glavo, in za ustrezne higienske razmere.

Omenjena človekoljubna organizacija sestavlja tudi načrt za obnovo pakistanske infrastrukture, cest in mostov, ki so bili v slabem stanju že pred naravno katastrofo zaradi konfliktov, ki pretresajo ta del sveta. Z izgradnjo prometnih poti bi človekoljubni delavci lažje dosegli tudi težko dostopna in hudo prizadeta območja.

Zdravstvena oporišča mednarodne Karitas pripravljajo urgentne posege, imunizacijo in cepljenja za okoli osem tisoč ljudi, ki jim grozi epidemija najrazličnejših bolezni zaradi hude onesnaženosti vode. Posebno skrb namenjajo zaščiti žensk in otrok, da ne bi po preživeti naravni katastrofi postali žrtve kakršnega koli zločina.

V Pakistanu pričakujejo širitev poplavljenih območij, saj se močno deževje nadaljuje, zaradi česar so človekoljubni delavci nenehno v visoki stopnji pripravljenosti.

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh