Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Katoliške relikvije, podarjene pravoslavni Cerkvi, so pričele rečno pot proti Moskvi

Objava: 15. 09. 2010 / 08:13
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

Katoliške relikvije, podarjene pravoslavni Cerkvi, so pričele rečno pot proti Moskvi

Na kapelici potujejo relikvije svetih Janeza Krstnika, Ane, apostola Jerneja, mučencev Štefana in Lovrenca, Jurija, Janeza Krizostoma in Cirila, svetnikov, ki so živeli pred velikim razkolom med vzhodnimi in zahodnimi Cerkvami.

'Kapelica na čolnu', ki prevaža relikvije osmih svetnikov, je pričela svoje potovanje po ruski reki Volgi. Relikvije so dar katoliške Cerkve ruski pravoslavni Cerkvi in bi po besedah strokovnjakov lahko nosile globok simbolni pomen.

Na kapelici potujejo relikvije svetih Janeza Krstnika, Ane, apostola Jerneja, mučencev Štefana in Lovrenca, Jurija, Janeza Krizostoma in Cirila. Vsi ti svetniki so živeli pred velikim razkolom med vzhodnimi in zahodnimi Cerkvami. Kot poročajo mediji, se ladjica, ki prevaža relikvije, imenuje 'Oče Werenfried', po ustanovitelju 'kapelic na čolnu'. Duhovnik Werenfried van Straaten je takšna plovila imenoval 'Božja flota'. 'Kapelice na čolnu' omogočajo obhajanje mašnih daritev tudi tam, kjer ni cerkva.

Pri izvedbi projekta pomaga človekoljubna organizacija 'Pomoč Cerkvi v stiski'. Po besedah njenega predstavnika so Cerkev že v najzgodnejših dneh krščanstva videli kot ladjo, kot 'barko odrešitve'. Na krovu omenjenega plovila potujejo relikvije svetnikov iz obdobja pred cerkvenim razkolom, kar je lahko močan spomin na čase, ko se je oblikovala prva podoba Cerkve in ko so bili vsi kristjani še združeni.

Minulo nedeljo je ruski pravoslavni metropolit iz Volgograda vodil slovesno mašno daritev na pomolu v pristanišču Kirovkij pri Volgogradu, slovesnosti pa se je udeležil tudi prvi tajnik apostolske nunciature v Ruski federaciji, ki je relikvije nato prenesel na plovilo.

'Kapelico na čolnu' je blagoslovil ruski pravoslavni patriarh Kiril, plula pa bo od ustja reke Volge do ruske prestolnice. Ustavljala se bo v številnih mestih ob poti, med drugim v Saratovu, Kazanu in Novgorodu, da bo lahko čim več ljudi počastilo potujoče relikvije.

Na krovu bo vedno prisoten pravoslavni duhovnik, ki bo v kapelici, posvečeni sv. Vladimirju, daroval sveto mašo. 'Kapelica na čolnu' se bo ustavljala v krajih, ki so jih v letošnjem poletju hudo prizadeli suša in gozdni požari. Nadškof Antonio Mennini, apostolski nuncij v Ruski federaciji, je že poslal pismo, v katerem izraža svoje upanje za vse prizadete v naravnih katastrofah, da bi ob obisku relikvij našli tolažbo in notranji mir.

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh