Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Katoliški in pravoslavni škofje ZDA skupaj proti splavu

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 25. 01. 2016 / 08:05
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:27
Ustavi predvajanje Nalaganje

Katoliški in pravoslavni škofje ZDA skupaj proti splavu

Pohod »Za Življenje« ob 43. obletnici razsodbe vrhovnega sodišča »Roe proti Wadeu«.

Katoliški in pravoslavni škofje v Združenih državah Amerike so se minuli petek v Washingtonu prvič skupaj udeležili »Pohoda za Življenje« - povod za to je bila 43. obletnica še danes sporne odločitve vrhovnega sodišča v primeru »Roe proti Wadeu«, s katerim je bilo leta 1973 »liberalizirano« opravljanje splava. Že na predvečer pohoda se je uradna delegacija skupščine kanoničnih pravoslavnih škofov v Združenih državah Amerike udeležila bogoslužja ob odprtju narodne molitvene vigilije za Življenje v washingtonskem narodnem svetišču.



Katoliški in pravoslavni škofje v ZDA so objavili tudi skupno izjavo z naslovom »V iskanju življenja, usmiljenja in zveličanja«, v kateri je zapisano: »V luči trdne vere naših občestev v svetost življenja verni kristjani – skupaj s številnimi drugimi ljudmi drugih verskih izročil in ljudmi dobre volje – obžalujemo zakonske pogoje, ki olajšujejo splav, in kulturne okoliščine, ki splav predstavljajo kot edino rešitev za bodoče matere v težkih razmerah. (…) Svet spominjamo na naš skupni nauk, da se življenje začne v najzgodnejših trenutkih spočetja in da je v vseh svojih razvojnih fazah sveto.« Škofje obsojajo »zaključek življenja kot odgovor na nezaželeno nosečnost ali kot metodo za premagovanje družbenih in gospodarskih izzivov«.

Izjavo so podpisali nadškof Demetrios, predsednik skupščine kanoničnih pravoslavnih škofov Združenih držav Amerike, metropolit Savas iz Pittsburgha, ki je pri omenjeni skupščini pristojen za družbeno-cerkvena vprašanja, nadškof Joseph E. Kurtz, predsednik katoliške Škofovske konference ZDA, in kardinal nadškof Timothy M. Dolan, predsednik Odbora za zaščito življenja pri Škofovski konferenci.


Kardinal Dolan je pojasnil, kako lahko »ob vsej žalosti zaradi tragedije splava v Združenih državah Amerike« zraste tudi kaj dobrega: »Naša skupna prizadevanja s pravoslavnimi brati in sestrami, zrasla iz sodelovanja in molitve, so znamenje upanja za izgradnjo kulture življenja«. Metropolit Savas je poudaril potrebo po molitvi ne le za tiste, »ki trenutno razmišljajo o splavu«, ampak tudi za tiste, »ki so splav že opravili in zdaj dvomijo v Božjo ljubezen in usmiljenje«.

Vir: Kathpress
Foto: arhiv Družine

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh