Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kritika na račun neokusnih predsednikovih šal

Objava: 05. 10. 2010 / 09:46
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

Kritika na račun neokusnih predsednikovih šal

Vatikanski časnik ‘raztrgal’ neokusne šale, ki jih priložnostno pripoveduje predsednik italijanske vlade.

Silvio Berlusconi, predsednik italijanske vlade in človek s slovesom ‘pametnjakoviča’, je bil minuli konec tedna deležen ostrih kritik na straneh vatikanskega časnika ‘L’Osservatore Romano’ za še eno neokusno šalo, ki jo je izustil. Njegova najnovejša ‘domislica’ je skrajno žaljiva do vernikov in žrtev holokavsta.

Italijanski časnik ‘La Repubblica’ je minuli teden na svojih spletnih straneh objavil video posnetek, ki prikazuje premierja Berlusconija na ulici pred njegovo rezidenco, kjer se je sestal s svojimi podporniki. Berlusconi govori o številnih temah, vendar so njegove izjave o židu, ki svojemu rojaku plačuje zato, da ga skriva v kleti, ker se želi izogniti koncentracijskemu taborišču iz časa druge svetovne vojne, globoko užalile marsikaterega Italijana.

V ‘šali’ lastnik kleti pojasnjuje presenečenemu tretjemu židu, kako svojemu rojaku vsak dan zaračuna tri tisoč evrov, da se ta lahko še naprej skriva v kleti njegove hiše. Svoje početje utemelji takole: ‘Prvič, židje smo, in drugič, saj ima denar… zato me pusti pri miru.’ ‘Mimogrede,’ še pristavi ob koncu, ‘ali meniš, naj mu povem, da je vojne že konec?’

‘L’Osservatore Romano’ je v svojem prispevku zbral številne grenke odzive z vseh koncev Italije, omenja pa tudi sporočilo s plenarnega zasedanja Italijanske škofovske konference, ki je potekalo minuli teden: škofje so zapisali, da politični položaj v državi ljudem vzbuja občutke tesnobe.

In v luči tega, nadaljujejo v uvodniku vatikanskega časnika, so nekatere šale predsednika vlade, ki žalijo čustva nekaterih vernikov in svet spomin na šest milijonov žrtev holokavsta, toliko bolj obžalovanja vredne. ‘L’Osservatore Romano’ je podprl misel predsednika Italijanske škofovske konference kardinala Angela Bagnasca, ki je dejal, da morajo biti komentarji, izrečeni na javnih mestih, ‘primerno vljudni in nežaljivi’.

Predsednik italijanske vlade, ki ima za seboj že pravo zgodovino neokusnih šal, se je nedavno odzval na kritike neke druge šale, v kateri se je norčeval iz videza vodje italijanske opozicije. To se je zgodilo že drugič. Vendar, kot je rekel Berlusconi, le ‘za šalo’, in pri tem dodal, da sta ‘slab okus in odgovornost’ za tovrstne komentarje ‘v vsakem primeru v rokah tistih, ki to javno oznanjajo’.

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh