Zapri
Iskanje

Krščanski politiki pod drobnogledom zaradi 'konfuznega relativizma'

Objava: 25. 05. 2010 / 09:51
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:08
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Krščanski politiki pod drobnogledom zaradi 'konfuznega relativizma'

Delo krščanskih politikov naj bi usmerjala vodila katoliškega socialnega nauka, meni papež Benedikt XVI.
Cerkev se po besedah papeža Benedikta XVI. ne more in ne sme vmešavati v politiko. Naloga katoliških laikov je, da se dejavno vključujejo v politično življenje in v življenje družbe vnašajo krščanska merila, je sveti oče pojasnil minuli petek na zasedanju Papeškega sveta za laike.

Vpletenost krščanskih politikov v javno življenje naj bi temeljila na vodilih katoliškega socialnega nauka. Pri tem gre za zagovarjanje človekovega dostojanstva, solidarnosti in vzajemnosti.

Kristjani si ne smejo prizadevati za politično in kulturno prevlado, je poudaril papež. Imajo pa nalogo, da se v demokratičnih okvirih zavzemajo za večino pri doseganju pomembnih ciljev, kot so denimo obramba slehernega človeškega življenja, varovanje svobode, zaščita pravičnosti in družine, solidarnost z revnimi in splošna blaginja.

Vpletenost krščanskih politikov je v luči trenutnega zmedenega kulturnega relativizma še posebej zaželjena, je dejal sveti oče. Individualistični in izkoriščevalski način razmišljanja namreč slabi današnjo demokracijo in omogoča prednost močnejšemu. Prav zato je nujno potrebna pristna politična modrost, ki svoje prednosti izpostavlja v dobrobit vseh, ki z ustrezno mero kritike uporablja raziskave in znanost, in ki spoštuje pravičnost v vseh njenih vidikih. Ta modrost presega 'ideološke omejitve in utopična merila' in je vedno odprta za iskren dialog in sodelovanje.

K tej modrosti sodi tudi vpogled, da je politika kompleksna umetnost uravnoteženosti med ideali in interesi. Kristjani pri tem ne smemo pozabiti, da inteligenca vere in inteligenca stvarnosti sodita skupaj.

Kot je še poudaril papež na zasedanju katoliških laikov, je evangelij poroštvo svobode in sporočilo odrešenja. Vodila katoliškega socialnega nauka so še vedno aktualna in lahko precej pripomorejo k temu, da se razvoj usmeri 'v služenje celostnega človeka in vseh ljudi'.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Preberi tudi

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
39,90€ Poglej izdelek: Pot v samoslovenstvo
Nalaganje
Nazaj na vrh