Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Letošnja Pax Christi nagrada za mir kirkuškemu nadškofu Louisu Sakoju

Objava: 10. 12. 2010 / 14:14
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

Letošnja Pax Christi nagrada za mir kirkuškemu nadškofu Louisu Sakoju

Msgr. Louis Sako, eden od najbolj prepričljivih zaščitnikov ogroženih manjšin v Iraku, v procesu demokratizacije in zagotavljanja miru v tej državi odigrava odločilno vlogo.

Mednarodno katoliško gibanje Pax Christi je na praznik Brezmadežne v Parizu na sedežu Francoske škofovske konference podelilo nagrado za mir 2010. Dobitnik letošnje nagrade je katoliški kirkuški nadškof msgr. Louis Sako, eden od najbolj prepričljivih zaščitnikov ogroženih manjšin v Iraku, ki v procesu demokratizacije in zagotavljanja miru v tej državi odigrava odločilno vlogo. Priznanje je, kot je v obrazložitvi zapisalo gibanje Pax Christi, tudi spodbuda za ustvarjalce miru v Iraku, državi, kjer napadom na kristjane in muslimane ni videti konca.

Mednarodno katoliško gibanje Pax Christi želi torej z nagrado na mir 2010 spodbuditi vse umetnike miru, naj vztrajajo v svojem prizadevanju in delovanju za dobro Iraka in vsega območja Bližnjega vzhoda. Kot je prepričan nadškof Sako, nagrada gibanja Pax Christi za mir ni le nagrada njemu osebno, marveč vsemu Iraku, ki se nahaja v težkih razmerah, pa tudi kristjanom v tej državi. Opozoril je, da brez dialoga, brez te kulture in brez te odprtosti za mir in spoštovanje drugih ni rešitev, pač pa le ovire. Nadškof Sako je spomnil na bližajoči se praznik Kristusovega rojstva, ki je, kot je dejal, praznik miru, mir pa je po njegovih besedah nujna potreba našega življenja in vsi smo poklicani biti ustvarjalci miru. Nadškof je še dodal, da nagrada za mir, ki jo je prejel, vse kristjane in Iračane poziva, naj mir tudi uresničijo in naj spodbujajo stabilnost države.

Brez miru po njegovih besedah ni življenja, ni svobode in ni dostojanstva. Kirkuški nadškof Sako je tudi prepričan, da je nagrada gibanja Pax Christi za mir med drugim znamenje zaupanja in upanja za prihodnost Bližnjega vzhoda. Kot je dejal, so v tem času hudega trpljenja na preiskušnji in ta bližina jim daje novi zagon in moč.

Na fotografiji: nadškof Loius Sako

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh