Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Metsola: »Priča smo tudi grožnji miru v Evropi«

Za vas piše:
M. M.
Objava: 16. 02. 2022 / 16:19
Oznake: Politika, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 16.02.2022 / 16:32
Ustavi predvajanje Nalaganje
Metsola: »Priča smo tudi grožnji miru v Evropi«
Predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola. FOTO: Evropski parlament

Metsola: »Priča smo tudi grožnji miru v Evropi«

Predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola je v razpravi evropskih poslank in poslancev glede ruskih vojaških groženj ponovila, da je Evropski parlament že večkrat izrazil solidarnost z Ukrajinci, ki se soočajo z negotovostjo zaradi grožnje ruske vojaške agresije in dodala: »Priča smo tudi grožnji miru v Evropi.«

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je izpostavil, da nedavno kopičenje ruskih vojaških enot ob meji z Ukrajino predstavlja agresivno in grozeče ravnanje. Kot je še poudaril, tovrstna taktika ne ogroža zgolj stabilnosti in ozemeljske celovitosti Ukrajine, temveč tudi mir in varnost v Evropi ter v mednarodnem sistemu, ki temelji na pravilih.

EU za diplomatska sredstva

Michel je dodal, da si EU skupaj z mednarodnimi partnerji in zavezniki prizadeva za zmanjšanje napetosti predvsem z diplomatskimi sredstvi, obenem pa pripravlja ostre sankcije proti Rusiji, če bo ta nadaljevala vojaško agresijo proti Ukrajini. Napovedal je tudi sklic donatorske konference za podporo ukrajinskemu gospodarstvu, ki jo EU pripravlja v sodelovanju z Ukrajino, so po razpravi sporočili iz Evropskega parlamenta.

Diplomacija še ni rekla zadnje besede

»Zamisel o območjih vpliva ne sodi v 21. stoletje,« je v svojem nastopu dejala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Diplomacija še ni izrekla zadnje besede, toda potrebujemo dejanja, je komentirala najnovejše signale iz Kremlja. Zveza NATO še ni potrdila zmanjšanja obsega ruskih sil ob meji z Ukrajino, je poudarila.

»Uspešno smo prebrodili to zimo«

Predsednica Evropske komisije je Rusijo opozorila, naj »energetskega vprašanja« ne uporablja kot orožja. Medtem ko EU povečuje porabo drugih virov energije, »smo uspešno prebrodili to zimo«, je poudarila in dodala, da je glavni nauk za EU potreba po diverzifikaciji svojih energetskih virov, da ne bo odvisna od ruskega plina. Evropska prihodnost je v obnovljivi energiji, je izpostavila.

Tudi sankcije, če bodo potrebne

»Kar bi se lahko zgodilo v Ukrajini, bo obeležilo prihodnost človeštva,« je opozoril zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell. »Če bo prevladal zakon močnejšega, bo to korak nazaj,« je dodal. Pojasnil je, da je EU pripravljena na pogajanja za diplomatsko rešitev položaja, a je hkrati pripravljena tudi ukrepati s sankcijami, če bo to potrebno. Nekateri evropski poslanci so dejali, da mora biti na mizi veliko sankcij, vključno s plinovodom Severni tok 2, ki povezuje Rusijo in Nemčijo.

Nalaganje
Nazaj na vrh