Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

'Milost je večja od greha, Božje usmiljenje je močnejše od zla'

Objava: 09. 12. 2010 / 07:43
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

'Milost je večja od greha, Božje usmiljenje je močnejše od zla'

Benedikt XVI. je med molitvijo angelovega češčenja razložil pomen včerajšnjega praznika Brezmadežnega spočetja Device Marije.

Sveti oče Benedikt XVI. je med včerajšnjo molitvijo angelovega češčenja na trgu svetega Petra razložil pomen včerajšnjega praznika Brezmadežnega spočetja Device Marije, poročajo pri vatikanskem radiu. Po blagoslovu je sveti oče pozdravil člane Papeške akademije Brezmadežne, posebej pa je izrazil sporočilo članom katoliške akcije, ki so na včerajšnji dan po številnih župnijah v Italiji obnavljali svojo zavzetost in zavezo Cerkvi.

Benedikt XVI. je med molitvijo angelovega češčenja zbrane vernike nagovoril z besedami, kako včerajšnje srečanje ob molitvi angelovega češčenja žari v posebni luči praznika Brezmadežnega spočetja Device Marije. Med liturgijo včerajšnjega praznika smo v katoliški Cerkvi brali Evangelij oznanjenja (Lk 1,26-38), ki vsebuje pogovor med angelom Gabrijelom in Devico. Božji poslance s pozdravom 'Razveseli se, milosti polna, Gospod je s teboj' razkrije Marijino najglobljo istovetnost, njeno ime, po katerem jo Bog pozna: 'milosti polna'. Ta izraz, nam tako domač že od otroštva, saj ga izgovorimo vsakič, ko molimo Zdravo Marijo, je pojasnil papež, razloži skrivnost včerajšnjega praznika. Marijo je namreč od trenutka, ko sta jo spočela njena starša, Bog še posebej vzljubil, saj jo je v svojem večnem načrtu izbral za mater svojega učlovečenega Sina in jo tako obvaroval izvirnega greha. Zato jo je angel nagovoril s tem imenom, ki dobesedno pomeni: 'od vedno napolnjena z Božjo ljubeznijo', torej z njegovo milostjo.

Skrivnost Brezmadežnega spočetja je vir notranje luči, upanja in tolažbe. Sredi preizkušenj življenja, še posebno nasprotovanj, ki jih človek doživlja bodisi v sebi bodisi okoli sebe, nam Marija, Kristusova Mati, zatrjuje, da je Milost večja od greha, da je Božje usmiljenje močnejše od zla, ki se razodeva na različne načine v medsebojnih odnosih in v dogodkih. To zlo ima svoje korenine v ranjenem, bolnem človekovem srcu, ki pa se ne more samo ozdraviti. Sveto pismo nam razodeva, da je na začetku vsakega zla neposlušnost Božji volji, ter da je smrt na zemlji zato, ker je človekova svobodna volja podlegla Hudičevi skušnjavi. Toda Bog ni odnehal v svojem načrtu ljubezni in življenja: preko dolge in potrpežljive poti sprave je pripravil novo in večno zavezo ter jo je zapečatil s krvjo svojega Sina, ki pa se je, da bi lahko sebe dal v zadoščenje, 'rodil iz žene' (Gal 4,4). Ta žena, Devica Marija, je bila deležna zveličavne smrti svojega Sina in je bila od svojega spočetja obvarovana okuženosti s krivdo. Zato nam lahko s svojim brezmadežnim srcem pravi: zaupajte se Jezusu, On vas bo rešil.

Popoldne je papež Benedikt XVI. počastil še kip, posvečen Brezmadežni Devici, ki krasi Španski trg v Rimu. S tem dejanjem pobožnosti je izrazil ljubezen vernikov iz Rima in tudi iz vsega sveta do Matere, ki nam jo je podaril Kristus.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh