Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Miselnost o »prijateljih in sovražnikih« iz obdobja partije še vedno živa

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 19. 06. 2014 / 06:29
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:15
Ustavi predvajanje Nalaganje

Miselnost o »prijateljih in sovražnikih« iz obdobja partije še vedno živa

Češki teolog Halik spodbuja medverski dialog brez »cenene strpnosti«.

Miselnost o »prijateljih in sovražnikih«, ki jo je na Češkem spodbujal komunistični režim, je živa še danes in še vedno skrbi za predsodke proti Cerkvi in zahodu, je prepričan češki teolog in letošnji prejemnik Templetonove nagrade Tomaš Halik, ki je minuli konec tedna v avstrijski prestolnici predstavil svojo novo knjigo. Delo z naslovom »Vse svoje poti Ti zaupam – iz podzemne Cerkve v labirint svobode« je močno avtobiografsko obarvano. V njem Halik opisuje svojo napeto življenjsko zgodbo in se ukvarja s temeljnimi teološkimi vprašanji.



Praški sociolog, filozof religije in katoliški duhovnik zagovarja ustrezni pristop do lastne preteklosti. Le na ta način se namreč iz nje lahko česa naučimo. Krščanska vera nam daje moč, da se soočimo s stvarnostjo.

V 21. stoletju Halik katoliško Cerkev vidi na razpotju. Po eni strani se mora dosti bolj prilagajati zahtevam ljudi, po drugi strani pa nikoli ne sme indoktrinirati. Poleg tega si je potrebno dosti intenzivneje prizadevati za medverski dialog, še posebej z islamom. Zaenkrat žal teče razprava zgolj na izvedenski ravni, z obćalovanjem ugotavlja profesor sociologije na praški univerzi. Naš cilj bi moral biti, da ta dialog omogočimo vsem članom družbe.

Halik je obenem opozoril pred »ceneno strpnostjo«, pri kateri namesto sožitja lahko živimo tudi drug mimo drugega. Ta oblika strpnosti trenutno marsikje prevladuje in vodi v težave, kot so denimo oblikovanja getov in pojava verskega skrajništva.

Tomaš Halik sodi med najvplivnejše teologe in razumnike našega časa in je bil za svoje dosežke pred in po padcu železne zavese že večkrat odlikovan. V letošnjem maju je prejel Templetonovo nagrado v višini 1,3 milijona evrov za zasluge pri povezovanju vere in znanosti.

Vir: Kathpress
Foto: splet

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh