Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

‘Mučeništvo svobodo obogati in jo poveča’

Objava: 12. 08. 2010 / 06:50
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

‘Mučeništvo svobodo obogati in jo poveča’

Papež je včerajšnjo katehezo posvetil mučeništvu, popolni obliki ljubezni do Boga, in spomnil na nekatere mučence, ki se jih Cerkev spominja v tem tednu.

Papež Benedikt XVI. je včerajšnjo splošno avdienco v Castel Gandolfu posvetil mučeništvu, ki je popolna oblika ljubezni do Boga. Spomnil je na včerajšnji praznik sv. Klare Asiške, ustanoviteljice klaris, ter na nekatere svete mučence, ki se jih Cerkev spominja v tem tednu: iz prvih stoletij krščanstva so to sv. Lovrenc, sv. papež Poncijan in sv. Hipolit, iz nam bližjega časa pa sv. Terezija Benedikta od Križa, ki je sozavetnica Evrope, in sv. Maksimiljan Kolbe.

Kot poročajo pri vatikanskem radiu, je sveti oče svoj nagovor začel z vprašanjem, na čem temelji mučeništvo, in takoj ponudil preprost odgovor: na Jezusovi smrti, na njegovem darovanju iz ljubezni, dovršeni na križu, da bi mi lahko imeli življenje. Kristus je trpeči služabnik, ki je daroval samega sebe za odrešitev mnogih, je dejal papež in nadaljeval, da Jezus svoje učence in vsakega med nami spodbuja, da vsak dan vzamemo svoj križ in mu sledimo po poti popolne ljubezni do Boga Očeta in do človeštva. Kdor po Jezusovih besedah namreč ne sprejme svojega križa in ne hodi za njim, ni njega vreden. ‘Kdor najde svoje življenje, ga bo izgubil, in kdor izgubi svoje življenje zaradi mene, ga bo našel’ (Mt 10, 38-39).

Moč za mučeništvo, je dejal sveti oče, se rodi iz globoke in intimne povezanosti s Kristusom, kajti mučeništvo in klic k mučeništvu nista rezultat človeških naporov, ampak sta odgovor na Božjo pobudo in klic, sta dar njegove milosti, ki daje zmožnost darovanja lastnega življenja za ljubezen do Kristusa in Cerkve in tako do sveta. Papež je spomnil, da so mučenci k trpljenju in smrti pristopali z vedrino in pogumom. Božja moč se v polnosti razodene v šibkosti, v revščini tistega, ki se zanaša le nanj, ki samo vanj polaga svoje upanje. Pri tem je Benedikt XVI. poudaril, da Božja milost ne odpravi in ne zaduši svobode tistega, ki živi mučeništvo, ampak ravno nasprotno: svobodo obogati in jo poveča.

Mučenec je oseba, ki je zelo svobodna, svobodna v soočanju z oblastjo, s svetom; je svobodna oseba, ki v nekem odločilnem trenutku Bogu podari vse svoje življenje in se v vzvišenem dejanju vere, upanja in ljubezni izroči v roke svojega Stvarnika in Odrešenika, žrtvuje svoje življenje, da bi bila na popoln način pridružena Kristusovemu žrtvovanju na križu. Mučeništvo je veliko dejanje ljubezni kot odgovor na neizmerno Božjo ljubezen, je dejal papež.

Ob koncu včerajšnje kateheze je sveti oče dejal, da mi verjetno nismo poklicani v mučeništvo, a nobeden med nami ni izključen iz Božjega klica k svetosti, k življenju krščanskega bivanja, kar pomeni, vsak dan vzeti nase svoj križ. Vsi, predvsem v današnjem času, v katerem se zdi, da prevladujeta sebičnost in individualizem, mora prva in temeljna zavzetost postati vsakodnevna rast v vedno večji ljubezni do Boga in do bratov in sester, da bi spremenili svoje življenje in tako spremenili tudi svet, je svoj nagovor na praznik sv. Klare Asiške zaključil papež.

Pred zaključkom se je spomnil še žrtev poplav na Poljskem in v Nemčiji in vernike pozval k čim prejšnji velikodušni in učinkoviti pomoči vsem prizadetim.

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh