Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na smrt obsojena pakistanska kristjanka osvobojena

Objava: 25. 11. 2010 / 09:38
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

Na smrt obsojena pakistanska kristjanka osvobojena

Množični mednarodni protesti so pripomogli k pomilostitvi matere petih otrok, zanjo se je posebej zavzel tudi sveti oče Benedikt XVI.

Pakistanski predsednik Asif Ali Zardari je minuli ponedeljek po dolgotrajnih mednarodnih protestih pomilostil in osvobodil na podlagi razvpitega zakona o bogoskrunstvu na smrt obsojeno kristjanko Asiyo 'Bibi' Noreen. Da bi jo zaščitili pred zasledovanjem gorečih nasprotnikov krščanstva po njeni izpustitvi iz zapora, so mater petih otrok zaradi varnosti premestili na neznani kraj.

Asiyo Noreen, ki jo je svet spoznal pod vzdevkom 'Bibi', so 8. novembra letos v vzhodnopakistansk provinci Punjab obsodili na smrt, ker se je lanskega junija s sodelavkami na polju spustila v razpravo o svoji veri. Bila je prva ženska, ki so ji v Pakistanu smrtno obsodbo dodelili zaradi kršenja zakona o bogoskrunstvu.

Asiyina družina je ena izmed vsega skupaj treh krščanskih družin v kraju Ittanwali v pakistanski provinci Punjab. Asiya Bibi je delala na kmetiji muslimanskega lastnika Muhammada Idreesa. Med delom so muslimanske žene pritiskale nanjo, naj se odpove krščanstvu in naj prestopi v islamsko vero.

Asiya je pred sodelavkami zagovarjala svojo vero. Med razpravo naj bi dejala, da 'Jezus živi, Mohamed pa je mrtev. Naš Jezus je pravi Božji prerok, vaš pa je lažen'. Kmalu zatem so kristjanko prijeli in jo obsodili na smrt, ob tem pa bi morala plačati še denarno kazen v višini tridesetih mesečnih prejemkov.

Na obsodbo pakistanske kristjanke se je svet odzval z glasnim krikom in obsodil nečloveški pakistanski zakon o bogoskrunstvu, na podlagi katerega naj bi bile s smrtjo kaznovane 'ponižujoče izjave o preroku Mohamedu'.

Papež Benedikt XVI. in škofje po vsem svetu so se zavzeli za osvoboditev Asiye Bibi. Organizacije za človekove pravice so priredile številne peticije, verniki po vsem svetu so pozivali k molitvi za obsojeno.

Kristjani in hindujci so v Pakistanu največji verski manjšini. Islam je pakistanska državna religija. Izmed okoli stodvainšestdeset milijonov Pakistancev jih je šestindevetdeset odstotkov muslimanov. Kristjani, ki predstavljajo približno poldrugi odsotek prebivalstva, so pogosto hudo diskriminirani. Redno prihaja do napadov na spreobrnjence, kristjani so vedno znova obtoženi 'bogoskrunskih' izjav o preroku Mohamedu oz. islamu in posledično prijeti. Čeprav so dokazi običajno skrajno pomankljivi, prijavljene kristjane običajno obsodijo na dolge zaporne kazni ali pa celo na smrt.

Pakistanski zakon o bogoskrunstvu iz leta 1984 za žalitev preroka Mohameda predvideva smrtno kazen. Pakistanski muslimani člen 295 pogosto zlorabljajo in se na ta način 'znebijo konkurence'.

Povezave: http://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/all/65A2CE6C661D2C11C12577DF002F4AB2?OpenDocument

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh