Zapri
Iskanje

Na veliki petek nabirka za Sveto deželo

Objava: 27. 02. 2013 / 07:47
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Na veliki petek nabirka za Sveto deželo

Velikodušna pomoč katoličanov po svetu je doslej v Sveti deželi storila mnogo dobrega.
Tudi letos na veliki petek po krajevnih cerkvah po svetu katoliška Cerkev prireja nabirko za Sveto deželo, poroča Radio Vatikan. »Evangeljsko sočutje nam pomaga razumeti potrebo po nabirki velikega petka, namenjeni podpori bratov in sester, ki na krajih odrešenja s svojimi pastirji živijo skrivnost Kristusa, križanega in vstalega za zveličanje človeštva«, se pričenja pismo Kongregacije za vzhodne Cerkve, ki ga je škofom po svetu napisal prefekt kongregacije, kardinal Leonardo Sandri, in povabil k solidarnosti za Sveto deželo.

Kardinal v pismu spomni na 50. obletnico začetka drugega vatikanskega cerkvenega zbora, ki je Cerkev odprl v svet in jo obenem še bolj ukoreninil v krščanskem izročilu. Tiha pričevalka in živa varuhinja tega izročila je Sveta dežela. Med prvimi sadovi koncilske rahločutnosti je bila okrožnica Janeza XXIII. z naslovom 'Mir na zemlji' (Pacem in teris), ki tudi v tem letu vere pomeni poziv k miru v Siriji, katere prihodnost je odločilna tudi za ostali Bližnji Vzhod. Kardinal Sandri spomni na okrožnico 'O delu za razvoj narodov' (Populorum progressio) Pavla VI., ki se je na svoje prvo apostolsko potovanje odpravil ravno v Sveto deželo, in sicer leta 1964. Janez Pavel II. je Sveto deželo obiskal leta 2000 in to svoje romanje označil kot trenutek bratstva in miru ter enega najlepših darov jubilejnega leta.

Veliko naklonjenost do Svete dežele izkazuje tudi papež Benedikt XVI. Kardinal Sandri pri tem izpostavi papežev pastoralni obisk v Libanonu lanskega septembra, ko je tamkajšnjim škofom izročil posinodalno apostolsko spodbudo 'Cerkev na Bližnjem vzhodu'. Na tamkajšnje razmere je stalno spominjal tudi med nedeljskimi nagovori, pri avdiencah in srečanjih z različnimi osebnostmi in ustanovami. Januarja letos je ponovno pozval k molitvi, da bi krščanske skupnosti na Bližnjem Vzhodu, pogosto diskriminirane, prejele od Svetega Duha moč za zvestobo in vztrajnost. Kristjani, ki živijo v Izraelu in Palestini, na Cipru, v Libanonu, Jordaniji, Siriji, Egiptu ter predstavljajo Jezusovo domovino v širšem smislu, morajo prav tako v nas najti isti pogled vere, piše v pismu.

Kardinal Sandri izpostavi, da je velikodušna pomoč katoličanov po svetu doslej v Sveti deželi storila mnogo dobrega, pri čemer omenja vzdrževanje svetih krajev in skupnosti, ki tam delujejo. Ustanove posvečenega življenja zagotavljajo prvo pomoč v strahotnih posledicah vojne in v vseh drugih primerih, oblikovano imajo pastoralno, šolsko in zdravstveno mrežo, podpirajo družine, pomagajo ostarelim, bolnim, invalidom, brezposelnim in mladim ter si nasploh prizadevajo za zaščito človekovih pravic, vključno z versko svobodo. Upoštevati pa je potrebno tudi njihovo neutrudno prizadevanje na področju ekumenskega in medverskega dialoga ter podporo beguncem, ki zapuščajo svojo domovino.

Foto: splet

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh