Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nadangel Mihael se je vrnil v Piran

Za vas piše:
K. H.
Objava: 14. 10. 2018 / 13:43
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 17.10.2018 / 10:03
Ustavi predvajanje Nalaganje
Nadangel Mihael se je vrnil v Piran

Nadangel Mihael se je vrnil v Piran

Obnovljeni kip je na Tartinijevem trgu blagoslovil škof Jurij Bizjak.

Avgusta so z vrha zvonika piranske stolnice sv. Jurija s helikopterjem in ob spremstvu kamer medijskih hiš atraktivno spustili 250 let kip nadangela Mihaela, ki velja za simbol Pirana. Po dobrih dveh mesecih obnove v restavratorski delavnici v Ljubljani so v soboto, 13. oktobra, kip prepeljali nazaj v Piran, na Tartinijevem trgu so mu pripravili slovesen sprejem, blagoslovil ga je škof Jurij Bizjak. Do ponedeljka popoldne bo skoraj štiri metre visok in 250 kilogram težak kip iz bakrene pločevine na ogled na Tartinijevem trgu, ob 15. uri, če bo vreme dopuščalo, ga bodo znova postavili na vrh zvonika piranske stolnice. (več v tiskani številki Družine)



"Nadangel Mihael je ne le del piranske vedute na vrhu zvonika, ampak tudi močan simbol, ki resnično povezuje Pirančane," je povedal piranski župnik Zorko Bajc in dodal, da so v zadnjih dveh mesecih verujoči in neverujoči čutili "eno veliko praznino nad Piranom". Prav zato so ljudem dali možnost, da si kip ogledajo tudi od blizu. "Ko sem videl, ko so angela sneli, kakšen odnos so imeli Pirančani, ko so prišli do njega, se ga dotikali z nekim spoštovanjem, sem rekel: zakaj pa ne bi, ko pride nazaj, ga sprejeli malo drugače, slovesno," je dejal župnik Bajc, ki je v Piranu župnik že skoraj dve desetletji.
Kot je pojasnil vodja restavratorskih del Jože Drešar iz družbe Gnom je bil glavni izziv pri obnovi odstranitev celotnega bakrenega plašča, s katero so prišli do skeletne konstrukcije, zaradi katere se je nadangel tudi moral spustiti na zemljo:"Skeletno konstrukcijo je bilo treba dodatno ojačati, par elementov zamenjati in potem seveda vračanje nazaj tega bakrenega plašča."
Obnova brez stroškov spusta in prevoza je sicer stala okoli 25.000 evrov, denar pa so prispevali tako župnija kot občina in ministrstvo za kulturo.

Kaj je Pirančanom ob blagoslovu obnovljenega kipa povedal škof Jurij Bizjak, pa v novi tiskani številki Družine.
Foto: arhiv župnije Piran

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh