Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nadškof Stres: "Ne podprite referenduma!"

Objava: 04. 03. 2009 / 18:22
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

Nadškof Stres: "Ne podprite referenduma!"

V zadnjih stotih dnevih "nimamo slabih izkušenj s sedanjo vlado", saj je v nekaterih zelo konkretnih primerih pokazala "veliko razumevanja za naše potrebe", je v pogovoru za Radio Ognjišče, ki ga povzema STA, dejal nadškof pomočnik Anton Stres. Kakšen bo odnos vlade do katoliške Cerkve v prihodnje, bo po njegovem pokazal tudi izbor novega direktorja urada za verske skupnosti.

Predsednik vlade Borut Pahor skuša "pripeljati do nekega širšega sodelovanja" ter k njemu povabiti tudi politike in stranke z desne, "ampak drugi njegovi sopotniki so očitno proti temu in mu tudi skušajo metati polena pod noge", je ocenil mariborski nadškof pomočnik. Po njegovem mnenju je to za slovenski narod slabo, saj glede na našo velikost potrebujemo sodelovanje.

Glede redefinicije odnosa s katoliško Cerkvijo, ki je zapisana v koalicijski pogodbi, Stres upa, da je bila to "majhna, nepremišljena in na hitro sprejeta odločitev", ki jo je nekdo hotel "v pogodbo vriniti zadnji trenutek pred podpisom". Kot je pojasnil, so bila Cerkvi dana "zagotovila z najvišjega mesta", da tega ni treba razumeti "v najbolj slabi možnosti".

Ali bo temu tako ali ne, pa bodo po Stresovih besedah videli "čez nekaj dni, ko bo vlada imenovala novega direktorja urada za verske skupnosti". Ob tem je dodal, da upa, da bodo tako, kot so do sedaj, sodelovali tudi v prihodnje in da bo vlada izbrala človeka, ki bo na tem mestu tako politiko nadaljeval. "To bo seveda zelo pomembno znamenje, ki nam bo povedalo, česa se lahko nadejamo ne samo v prihodnjih stotih dnevih, temveč tudi v prihodnjih mesecih in letih".
Kot je spomnil Stres, sta dosedanjega direktorja Draga Čeparja podprla Ekumenski svet in Islamska skupnost v Sloveniji, saj se je "zelo trudil, da bi se odnosi in stanje cerkva in verskih skupnosti v Sloveniji izboljšali".

V našem interesu je, da bi se vprašanje meje med Slovenijo in Hrvaško rešilo, očitno pa ni v interesu slovenskih in hrvaških politikov, sicer bi v 17 letih že našli rešitev, meni nadškof pomočnik. Vprašanje meje se mora po njegovem čim prej rešiti, "da ne bi zastrupljalo naših odnosov", saj nas sicer s Hrvati "druži toliko skupnih stvari, dobrih in prijateljskih odnosov".

Stres je v pogovoru pozval vse, naj ne prispevajo k zbiranju "40.000 podpisov, ki jih mora zbrati neka stranka, da bi izsilila referendum". Tak referendum bi po njegovih ocenah "samo poslabšal naše odnose in poslabšal tudi ugled Slovenije in ne bi v ničemer prispeval k pravi, pravični in čimprejšnji rešitvi teh mučnih vprašanj".


Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh