Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nadškof v Minsku: »Imam le beloruski potni list«

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 07. 09. 2020 / 11:23
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 08.09.2020 / 07:38
Ustavi predvajanje Nalaganje
Nadškof v Minsku: »Imam le beloruski potni list«

Nadškof v Minsku: »Imam le beloruski potni list«

Tadeusz Kondrusiewicz še vedno v političnem izgnanstvu na Poljskem.

Foto: Vatican Media

Katoliški nadškof v Minsku v Belorusiji, Tadeusz Kondrusiewicz, ki so mu tamkajšnje oblasti prepovedale vrnitev v državo, je znova pozval k miru in dialogu v Belorusiji. Država se je znašla v »krizi brez primere« in je razdeljena; »v družbi pa ne bo miru, dokler tega ne bo v naših srcih«, je eden izmed beloruskih spletnih portalov navedel besede iz nadškofovega pisma tamkajšnjim vernikom, ki so se minuli konec tedna zbrali pri obhajanju Marijinega praznika v mestu Bjalyničy. Nadškof Kondrusiewicz se v pismu zahvaljuje za vse molitve in solidarnost, ki mu jo naklanjajo beloruski verniki, in se nanje obrača s prošnjo, da zemljepisna oddaljenost »ne sme oslabiti naše edinosti«.

Omenjena spletna stran je včeraj navedla več nadškofovih izjav iz različnih intervjujev, v katerih Kondrusiewicz iz svojega začasnega poljskega izgnanstva vedno znova poudarja, da ima le en potni list, namreč beloruski, čeprav mu predsednik Aleksander Lukašenko očita, da ima »več« državljanstev. Na vprašanje po državljanstvu Kondrusiewicz običajno odgovarja: »Sem kristjan.«

Nadškof v pogovorih za medije zatrjuje, da zaupa vatikanski diplomaciji, čeprav trenutno v Minsku še čakajo na imenovanje novega papeškega nuncija. V vsakem primeru čuti moralno podporo Svetega sedeža, poudarja Kondrusiewicz in pojasnjuje, da si je od nekdaj prizadeval le za mirno sožitje med ljudmi.

Mlada generacija si želi sprememb

Po besedah nadškofa Kondrusiewicza sta značilnosti beloruskega naroda miroljubnost in nesprejemanje nasilja: »Tudi če teče kri, si želimo, da bi se vse končalo mirno, pri tem pa nam močno pomaga naša krščanska vzgoja.« Seveda pa se je ozračje v Belorusiji v zadnjih letih precej spremenilo. Prihaja nova generacija, to vidi na spletu, četudi trenutno ne more biti navzoč v Minsku, opisuje nadškof. Mladi si želijo nečesa novega, »ves čas so na internetu, radi bi potovali v tujino, povsod imajo prijatelje«.

Lukašenko se mu je zdel pozitivno naklonjen do sožitja različnih veroizpovedi v državi, se nadškof Kondrusiewicz spominja osebnih srečanj z beloruskim predsednikom, toda verjetno je »precej presenečen nad razvojem dogodkov«. Kot je zatrdil nadškof, si »pred letom dni nihče ni niti predstavljal česa podobnega«.

Beloruski obmejni organi so nadškofu iz Minska pred približno tednom dni po večdnevnem obisku na Poljskem prepovedali vrnitev v državo. Nadškof Kondrusiewicz upa, da bodo prepoved kmalu preklicali. Star je že skoraj 75 let in bo papežu kmalu ponudil svoj odstop z nadškofovskega položaja. Žal mu je, ker trenutno ne more »stati ob strani svojim ljudem«, vendar ne bo storil ničesar, »s čimer bi še bolj razburkal nemirne vode«. Mnogi ljudje to poskušajo, sam pa jim naroča: »Raje molite.«

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh