Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Napake so že obžalovali

Objava: 13. 09. 2007 / 09:38
Oznake: Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:07
Ustavi predvajanje Nalaganje

Napake so že obžalovali

Sodni postopek proti nekdanjemu vojaškemu kurata, 68-letnemu Christianu von Wernichu, je razvnel razprave v javnosti o ravnanju Cerkve v Argentini med vojaško diktaturo (1976 ̶ 1983).

Christiana von Wernicha obtožujejo sodelovanja pri mučenjih, ugrabitvah in sedmih umorih, opravičevanja ravnanja vojakov in izsiljevanja informacij od zapornikov. Preiskava proti njemu se je začela leta 2003, ko so ga »odkrili« v sosednjem Čilu, kjer se je zadrževal pod drugim imenom in priimkom.

Duhovnik, ki sodeluje kot priča v sodnem postopku zoper obtoženega, je povedal, da Cerkev za časa vojaške diktature ni morila, ni pa tudi reševala.

Nekateri drugi duhovniki pa tudi redovniki so dejali, da je Cerkev ob kršitvah človekovih pravic v času vojaške strahovlade odgovarjala z »molkom«.

Tiskovni predstavnik škofovske konference je ob teh in drugih izjavah ter negodovanjih v javnosti o vedenju Cerkve med vojaškim režimom v Argentini povedal, da se je Cerkev že leta 2000 javno opravičila za napake, narejene v tem obdobju.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh