Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nekaj je v zraku v Galeriji Družina

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 17. 04. 2018 / 08:12
Oznake: Družba
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 17.04.2018 / 13:53
Ustavi predvajanje Nalaganje
Nekaj je v zraku v Galeriji Družina

Nekaj je v zraku v Galeriji Družina

V Ljubljani so se z odprtjem razstave v Galeriji Družina začeli 16. koroški kulturni dnevi (KKD).

Predsednik Kluba koroških Slovencev v Ljubljani Janez Stergar, predsednik Društva slovensko-avstrijskega prijateljstva Lovro Sodja, vodja galerije Družina Manica Ferenc, minister za Slovence po svetu in v zamejstvu Gorazd Žmavc, urednica Nedelje Mateja Rihter, umetnik Hanzi Mlečnik in veleposlanica Republike Avstrije Sigrid Berka

V Ljubljani so se z odprtjem razstave v Galeriji Družina v ponedeljek, 16. aprila, začeli 16. Koroški kulturni dnevi (KKD). Prirejata jih Društvo slovensko-avstrijskega prijateljstva in Klub koroških Slovencev v Ljubljani.



Na ogled so se postavile umetniške slike slikarja Hanzija Mlečnika iz avstrijske Koroške. Razstavo z naslovom Nekaj je v zraku je odprla veleposlanica Republike Avstrije Sigrid Berka, celotne 16. KKD pa minister Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc.

Umetnik in knjigotržec

O umetniku in razstavi je spregovorila Mateja Rihter, glavna urednica Nedelje, slovenskega cerkvenega tednika na avstrijskem Koroškem.

»Hanzi Jani Mlečnik, rojen leta 1967, živi v Celovcu in na stari kmetiji v Selah, kjer tudi ustvarja. Po maturi na Slovenski gimnaziji, eni najpomembnejših ustanov za koroške Slovenke in Slovence, je zaključil šolo za knjigotržce v St. Pöltnu. Od leta 1992 je zaposlen kot knjigotržec v Mohorjevi knjigarni – v Slovenskem knjižnem centru v Celovcu. Leta 2015 je od Društva slovenskih založnikov prejel ugledno priznanje za naj knjigotržca.


Umetnika je predstavila Mateja Rihter.

Likovnemu izražanju se je približal kot samouk ter na številnih tečajih (upodabljanje aktov pri Fritzu Langhammerju, Friederiki Schipek, študijski tečaj na Zakynthosu). Izobraževal se je pri kiparju in restavratorju Lorenzu Tschertou, sodeloval pri Ad fontes na gori Sv. Heme, pri Slikarskem tednu v Svečah, udeležil se je mednarodne likovne delavnice v Lonjerju pri Trstu, kjer so bili umetniki iz evropskih manjšin. Svoje delo je predstavil že na več samostojnih in skupinskih razstavah.«


Prireditev ob odprtju razstave je povezoval predsednik Društva slovensko-avstrijskega prijateljstva Lovro Sodja.

Novo in staro

Poudarila je Mlečnikovo idejo, da ima vsak talent, le upati si mora. Upaj si je tudi ime projekta, v katerem skozi slikanje povezuje mlajšo in starejšo generacijo.

Na razstavi Nekaj je v zraku v Galeriji Družina se je lotil nečesa popolnoma novega. »Ukvarja se z nasprotji, harmonično združuje dva pola, na primer moderno in staro, mesto in podeželje, pozitivno in negativno, s čimer stvarnosti ne želi samo predstaviti, ampak bi rad preko svojih instalacij izpostavil sodobne družbene probleme. Preko predmetov, ki se nam zdijo čisto običajni, odpira nove perspektive.«

Tako stare lesene deske s svoje domačije v Selah kombinira z novim in svojo slikarsko umetnost povezuje z literaturo in gledališčem, saj se z izbiro materiala zavestno navezuje na znano Schillerjevo misel: »Deske, ki pomenijo svet«.



»Pomembno se mu zdi, da se za vsako sliko skriva zgodba, ki jo lahko vsak interpretira po svoje, ker jo doživlja subjektivno in jo neposredno uvršča v svoj doživljajski svet.« V svoje delo je vključil vsakodnevne predmete, kot so vilice, kamen, knjiga, žebelj, pismo, star čevelj ipd., kar v njegovih predstavitvah dobiva nove odtenke. Tako dedov star čevelj povezuje s koraki, ki so jih naredili njegovi predniki. Navezuje se na ljubezenska pisma, ki skrivajo v sebi toliko hrepenenj. Na drugi strani so pisma iz Dachaua. Kot dragocenost hrani pisma babice in deda, ki sta si dopisovala, ko so ga gestapovci aretirali, ker je dezertiral iz nemške vojske.

Slovenski jezik ni nekaj samoumevnega

»Tudi v naslovu razstave 'Nekaj je v zraku' je zaznavna dvojnost, saj je naslov mogoče vzeti dobesedno – predmeti, ki običajno niso v teh pozicijah, se tokrat nahajajo v zraku,« je o razstavi povedala Mateja Rihter. »Še bolj izrazno močan pa je drugi pomen, ki nakazuje družbeno ozračje v sodobnem svetu. Le-tega umetnost zaznava in ga v določenih primerih - preko razmišljujočih in kritičnih uporabnic in uporabnikov - s svojimi pristopi tudi usmerja.

Ob vseh obveznostih in konjičkih pa sta v središču pozornosti Hanzija Mlečnika njegova sin in hčerka. Želi jima posredovati trdne korenine in to, da nikoli ne bi pozabila slovenskega jezika, ki ima na Koroškem še poseben pomen, zanj se je res treba truditi in ni nekaj samoumevnega.«


Za glasbeno popestritev je poskrbel Trio harmonik (Neža Žagar, Filip Žebovec, Žan Kajzar) iz Glasbene šole Franca Šturma.

Ob koncu je nova urednica Nedelje dodala: »Hanzi Mlečnik ne želi, da bi ga imenovali umetnik ali slikar, a s svojo novo razstavo instalacij dokazuje, da je ustvarjalec, ki kritično razmišlja o svetu, časti barve ter ima spoštovanje pred svinčnikom in pred delom. Vse, ki si bodo ogledali njegovo razstavo, pa z novimi pozicijami sicer znanih predmetov opominja, da nič na svetu ni samoumevno.«

Razstava bo na ogled do zadnjega aprila.

Program Koroških kulturnih dnevov

Poleg odprtja razstave so v torek, 17. aprila, na Koroških kulturnih dnevih že predstavili novejše slovenske koroške knjižne publikacije. V soboto, 21. aprila, ob 11. uri bo v Mini teatru v Ljubljani lutkovna predstava Radovedni slonček, ki jo je po motivih Rudyarda Kiplinga priredil Tine Varl. Izvaja jo Lutkovna skupina Mladi Celovčani SKD Celovec, za glasbo pa bo poskrbela Katarina Hartmann. V ponedeljek, 23. aprila, bo ob 19. uri v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma prireditev Koroška pesem prek meja, na kateri bosta sodelovala Pevska skupina Akzent, ta bo izvedla 30-minutni program slovenskih narodnih in umetnih pesmi, in Ženski pevski zbor Rož iz Šentjakoba v Rožu, ki bo predstavil projekt Shiva šiva.

Foto: Tatjana Splichal

Video odprtja razstave:




Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh