Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nekaj več Američanov proti splavu kot za

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 07. 07. 2020 / 10:50
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 07.07.2020 / 11:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Nekaj več Američanov proti splavu kot za

Umetna kontracepcija je moralno sprejemljiva 90 % izprašanih, ločitev zakona pa 70 %.

Foto: arhiv Družine

Nekaj več ameriških državljanov meni, da splav ni moralno dejanje, je pokazala nedavna raziskava javnomnenjskega inštituta Gallup, ki so jo izvedli v začetku letošnjega maja. 47 odstotkov izprašanih je izreklo svoje nasprotovanje umetni prekinitvi nosečnosti, medtem ko 43 odstotkov sodelujočih v raziskavi meni, da je uboj nerojenega otroka moralno sprejemljivo dejanje. Velika razlika pri vrednotenju splava se je pokazala med »liberalci« in »konservativci« v ZDA: medtem ko splav kot moralno sprejemljiv označuje 18 odstotkov konservativcev, je takšnih med liberalci kar 70 odstotkov.

Gallup je več kot 1.000 ameriškim državljanom postavil vprašanja o skupno 21 različnih moralnih temah. Najbolj sprejemljiva se sodelujočim zdi uporaba umetne kontracepcije: kar 90 odstotkov jih meni, da je ta moralno upravičena. V skladu s Katekizmom Katoliške cerkve (KKC 2399) pa umetna kontracepcija ni sprejemljiva.

Tudi ločitve zakonske zveze, spolnost med neporočenimi partnerji in kajenje marihuane podpira najmanj 70 odstotkov Američanov. Istospolne zveze se zdijo nesprejemljive le 32 odstotkom izprašanih. Prav tako 32 odstotkov jih nasprotuje spočetju otrok zunaj zakonske zveze, 31 odstotkov je proti raziskavam na zarodnih matičnih celicah.

Smrtno kazen, ki je v nekaterih zveznih državah v ZDA še vedno uzakonjena, kot moralno sprejemljivo podpira le še 40 odstotkov državljanov; po podatkih javnomnenjskega inštituta Gallup je bila leta 2006 ta podpora še 70-odstotna.

Malce več kot polovici, 51 odstotkom izprašanih, se zdi moralno sprejemljiva tudi evtanazija, le 18 odstotkov pa jih sprejema neposredni samomor. Poligamijo podpira okoli petina državljanov. Kar 80 odstotkov pa ostro nasprotuje kloniranju in zakonski nezvestobi.

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh