Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nemški škof si želi več ženskega vpliva v Cerkvi

Objava: 23. 07. 2010 / 08:39
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

Nemški škof si želi več ženskega vpliva v Cerkvi

Škof Franz-Josef Bode iz Osnabrücka meni, da je zaprta moška družba nagnjena k odstopanju od meril.

Kot posledico škandalov, ki so se pojavili ob odkritih primerih spolnih zlorab, si škof iz nemškega Osnabrücka, Franz-Josef Bode, želi več vpliva žensk v Cerkvi. Po njegovem mnenju je katastrofa, ki jo je Cerkev doživela s spolnimi zlorabami znotraj zidov svojih ustanov, pripeljala do vprašanja, ali ne bi bil potreben temeljit razmislek o delitvi moči v katoliški Cerkvi. Kot je škof Bode povedal v pogovoru za frankfurtsko medijsko postajo, je zaprta moška družba nagnjena k odstopanju od meril, za kar pa si je Cerkev kriva sama, ker žensk ne vključuje dovolj v vodilne položaje in jim ne daje zadostne veljave pri odločanju.

Škof je ponovno izrazil svoje razmišljanje o diakonskem posvečevanju žensk. Po njegovih besedah so ženske s svojimi socialno-karitativnimi dejavnostmi 'že danes zelo blizu temu, kar Cerkev potrjuje z zakramentom'. Ženske bi lahko v Cerkvi še veliko več sodelovale, 'ne da bi se pri tem vedno znova poglabljali v vprašanje o morebitnem duhovniškem posvečevanju žensk'.

Vatikanski 'ne' na to temo je za škofa Bodeja obvezujoč. Opozoril je tudi na dejstvo, da Cerkev kot globalna organizacija ne more uveljavljati sprememb po hitri poti. Spremembe morajo sprejeti njeni člani po vsem svetu.

Na fotografiji: škof Franz-Josef Bode

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh