Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nikogar ne smemo spregledati

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 01. 10. 2014 / 11:19
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:17
Ustavi predvajanje Nalaganje
Nikogar ne smemo spregledati

Nikogar ne smemo spregledati

Danes je mednarodni dan starejših. Letošnji slogan je Nikogar ne smemo spregledati: zavzemimo se za družbo vseh.
Danes je mednarodni dan starejših. Letošnji slogan je Nikogar ne smemo spregledati: zavzemimo se za družbo vseh. Kot je opozoril generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Moon, so starejši diskriminirani in socialno izključeni, čeprav veliko prispevajo h gospodarskemu in socialnemu razvoju, zato je nujno preseči predsodke in zagotoviti aktivno in zdravo staranje. Tudi zakonsko njihove pravice še niso povsem zagotovljene: manjkajo predvsem zakon o dolgotrajni oskrbi, zakon o neformalni oskrbi starejših na domu in o vprašanju skrbništva. Ta populacija pa je izpostavljena tudi večjemu tveganju revščine.

Na razvoj marsikatere bolezni vpliva tudi nezadostna fizična dejavnost. Foto: Oton Naglost

Prav danes se bo v Cankarjevem domu končal tridnevni Festival za tretje življenjsko obdobje, na katerem sodeluje tudi Družina. Obiščite našo stojnico in spoznajte, kaj vse počnemo. Poleg časopisa Družina, ki ga obiskovalci festivala zelo dobro poznajo, vam predstavniki Družine ponujajo tudi knjige in revije založbe Družina po znižani ceni, nekatere izvode lahko dobite tudi kot darilo. Ogledate pa si lahko še katalog agencije Trud. starejše spodbujajo k aktivnemu staranju in pozivajo k sprejetju nekaterih nujnih dokumentov na tem področju. Slogan festivala je nekoliko drugačen: Vsi smo ena generacija!, s čimer si želijo organizatorji opozoriti na pomembnost medgeneracijskega sodelovanja, zato so k sodelovanju povabili tudi malde prostovoljce.


Knjige, revije, katalogi - vse to najdete na naši stojnici. Foto: Katja Cingerle

V Državnem zboru pa je danes letno srečanje slovenskih seniorjev, kjer razpravljajo starejših in zdravstveni reformi v Sloveniji. Pomembno je, da tudi v jeseni življenja ohranimo aktivnost, se srečujemo, povezujemo in smo tudi telesno aktivni. Tako lahko preprečimo zdravstvene težave ali jih vsaj omilimo in zmanjšajo tveganje za padce, ki bi lahko bili tudi usodni. "Padci pri starejših ljudeh so eden izmed vodilnih vzrokov za smrtne poškodbe, vendar evropski strokovnjaki trdijo, da se z njimi ni treba sprijazniti, kot da so neizogibna posledica staranja," pravijo strokovnjaki Centra za geriatrično medicino Interne klinike UKC Ljubljana, ki se ukvarjajo s staranjem ljudi, starejšim od 60 let. najbolj so ogroženi tisti, ki so že kdaj padli, jemljejo 4 ali več zdravil, imajo težave pri hoji, uporabljajo pripomoček za hojo, so že preboleli kap ali imajo parkinsonovo bolezen, demenco ali artritis. Tveganje še dodatno povečujejo strah pred padci, težave s kontinenco, slabši vid ali šibkost in težave z ravnotežjem.

Gregor Veninšek, dr. med., vodja Centra za geriatrično medicino, je povedal: »Zlato pravilo pri preprečevanju padcev in okrepitvi kosti je vadba za moč in ravnotežje. Na voljo je veliko možnosti in vaje Tai Chi so morda najboljša izbira, čeprav so programi telesne dejavnosti, kot sta »Otago« in »Posturalna stabilnost« tudi zelo razširjena. Praviloma ljudem, ki so že padli ali pa niso bili zelo aktivni, svetujemo, da jim vaje predpiše njihov osebni zdravnik. Z vajami lahko začnejo glede na njihovo sposobnost; ko pridobijo na moči, pa se vaje lahko stopnjujejo oz. nadgrajujejo. Vaje lahko vključujejo počepe za krepitev mišic na nogah in stanje na eni nogi kot vaja za ravnotežje, lahko pa se postopoma dodajajo uteži za povečanje kostne gostote in ohranjanje mišične mase. Gre sicer za vaje, ki jih običajno vsak lahko dela doma, vendar lahko prinesejo velike spremembe. Ljudje so napačno prepričani, da padci pač sodijo k staranju in jih je s staranjem treba pričakovati. To sploh ne drži, saj vaje zmanjšujejo verjetnost padcev.«

Center za geriatrično medicino je del Mreže za preprečevanju padcev ProFouND Evropske komisije, ki si prizadeva za preprečevanje padcev starejših po vsej Evropi, zato izvajajo vadbene programe. Za preprečitev padcev starejšim od 60 let svetujejo:

· skrajšajte čas, ki ga preživite v sedečem položaju;
· prizadevajte si, da bi se vsak dan gibali;
· poskušajte vsak teden izvajati 150 minut zmerne aktivnosti po 10- ali več minut vadbe na dan
· pozanimajte se o izvajanju organiziranih vadb, ki jih lahko obiščete v vaši bližini;
· organi javnega zdravstva vam lahko pomagajo pri iskanju skupin, ki se ukvarjajo z izboljšanjem moči in ravnotežja, ali pa informacije poiščite na spletnih straneh.


Starejši ne smejo biti odrinjeni. Foto: Tatjana Splichal

V Sloveniji je bilo v prvi polovici letošnejga leta 17,5 odstotka starejših ali 0,2 odstotne točke več kot konec leta 2013. Na svetu pa je zdaj skoraj 700 milijonov ljudi, starejših od 60 let, navaja Državni statistični urad. Leta 2055 naj bi bila med starejšimi že skoraj tretjina prebivalstva, petina vseh naj bi bila starejših od 80 let, število stoletnikov, ki jih je zdaj okrog 145.000 pa naj bi se povečalo na 2,2 milijona.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh